Zoran Ferić ovogodišnji je dobitnik Nagrade Fran Galović

Davor Puklavec/PIXSELL

Zoran Ferić dobitnik je ovogodišnje Nagrade Fran Galović za roman “Na osami blizu mora”, a proglašenjem dobitnika završen je 23. međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen održan u Koprivnici od 26. do 29. listopada.

Ferićev roman najboljim je ocijenilo stručno povjerenstvo u sastavu Željka Lovrenčić, Matija Ivačić, Mario Kolar i Davor Šalat, a dobio je i najviše glasova publike. Nagrada mu je uručena u subotu navečer u koprivničkoj knjižnici i čitaonici koja nosi ime Frana Galovića.

Sam je pisac rekao kako smatra da mu je ovo priznanje dodijeljeno zbog svojevrsnog iznenađenja koje je priredio.

“Naime, svatko tko vidi lepršavu naslovnicu s curama, pomisli da je knjiga duhovita, da govori o ljetnim avanurama, ljubavi i seksu, kao što to bude u mojoj literaturi. A ja sam se potrudio napisati ozbiljnu knjigu, s ozbiljnim ženskim likovima. Možda je očekivanje i ono što se u knjizi nalazi, stvorilo efekt zbog kojeg su ljudi pomislili da mi je trebalo dati nagradu,” rekao je Ferić novinarima.

Nagradu Mali Galović dobila je učenica trećeg razreda Gimnazije Ivana Zakmardije Dijanovečkoga Križevci Zrinka Zagorec. Ona je nagrađena za priču Nova stranica, koja se bavi problemom anoreksije.

Za nagradu Fran Galović, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, i Grad Koprivnica, natjecalo se desetero pisaca, a prema propozicijama natječaja djela su morala obrađivati temu zavičaja ili identiteta.

Proglašenjem nagrada završio je 23. međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen. U nenatjecateljskom dijelu festivala gostovali su Peter Šulej, Zbigniew Machej, Bashir Sakhawarz, Božidar Prosenjak, Drago Štambuk, Roland Orcsik, Primož Repar, Božica Brkan.

Književni festival Galovićeva jesen organizira se u čast književnika hrvatske moderne Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice.

Komentiraj