Nakon što je Hrvatsku razveselila vijest da će znanstvenik Igor Štagljar u Hrvatskoj testirati novi lijek za rak pluća, danas je odgovorio jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić, spočitavši Štagljaru da je vijest bombastično odjeknula iako ta nova istraživanja još nisu objavljena u znanstvenim časopisima.
Potom je Štagljar odgovorio Đikiću, napomenuvši da ne želi biti dio još jedne Đikićeve medijske prepirke.
“Zahvaljujem prof. Đikiću na njegovoj analizi vezanoj uz najavu našeg lijeka protiv karcinoma pluća. Želim napomenuti da sam u emisiji “U svom filmu” dobronamjerno najavio pozitivne rezultate naših dugogodišnjih istraživanja u području liječenja karcinoma pluća, a o svemu ostalome ću moći više reći kada mi to bude dopušteno s obzirom na naše patente i prvi u nizu popratnih znanstvenih radova, koji su za sada još uvijek pod embargom. Upravo zbog toga i nisam mogao govoriti o svim detaljima našeg otkrića, te o pojedinostima vezanim uz mehanizam djelovanja našeg lijeka. No, javnost treba znati da se u liječenju tumora protekla dva desetljeća postižu značajni pomaci, te da je zahvaljujući baš ovakvim, postupnim pomacima preživljenje zloćudnih bolesti danas znatno bolje no prije dva ili tri desetljeća.

Na kraju, želim spomenuti da sigurno ne namjeravam biti uvučen u još jednu od medijskih prepirki prof. Đikića, jer se ne želim dodavati u niz hrvatskih znanstvenika s kojima se prof. Đikić medijski sukobljava zbog različitih znanstvenih pogleda. Prof. Đikiću želim puno uspjeha u njegovom znanstvenom radu, a detalje o našem otkriću ću podijeliti s javnosti čim sa svih informacija bude skinut embargo”, napisao je Štagljar.

Tu nije bio kraj jer se onda još jednom oglasio Đikić:

“Svaki znanstvenik koji senzacionalistički prezentira svoja otkrića, a ta otkrića su pod embargom, ne čini dobro sebi, ne doprinosi činjeničnom informiranju građana niti promovira znanstvena otkrića na korektan način. Ako je profesor Štagljar već imao potrebu dva puta medijski najavljivati velika otkrića u liječenju tumora pluća (u lipnju 2017 i sada u siječnju 2018) trebao je biti iskreniji i korektniji prema javnosti i objasniti načelno o čemu se radi. U tome ga ne sprečava nikakav embargo ako to napravi na korektan način. Primjerice: U ovom otkriću radi se o već dobro poznatom lijeku koji pripada u grupu tirozin kinaznih inhibitora, a koji se koriste posljednjih desetak godina u liječenju tumora pluća. Konkretni lijek djeluje samo na vrlo malu populaciju bolesnika koji boluju od tumora pluća, a imaju trostruku mutaciju u EGFR. Prema tome, to nije univerzalni lijek koji liječi sve tumore pluća. To su činjenice koje je profesor Štagljar trebao i danas potvrditi za javnost jer oboljeli od tumora očekuju od znanstvenika činjenice, a ove činjenice ne ugrožavaju patente niti krše embargo. One mogu pomoći javnosti u shvaćanju otkrića i njegove primjene kod oboljelih. Vjerujem da će za nekoliko mjeseci profesor Štagljar iznijeti upravo ove činjenice za javnost, no ukoliko želi, može ih potvrditi i danas radi pravovremenog informiranja građana”, napisao je Đikić.

Komentiraj