facebook.com

ZFF Leon Lučev preuzeo nagradu za najbolji dugometražni film

Na svečanosti u dvorani Müller dodijeljene su nagrade 16. Zagreb Film Festivala.

Pobjedničko ostvarenje u kategoriji najbolji dugometražni film je ‘Teret’ srbijanskog redatelja Ognjena Glavonića.

Žiri dugometražnog programa u sastavu: Juho Kuosmanen, Maja Miloš i Deborah Kara Unger dodijelio je nagradu Zlatna kolica uz obrazloženje: “U filmu, koji spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem, strahote rata mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice. U ovom izvrsnom i humanom prvijencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima”.

Nagradu je u ime redatelja preuzeo glavni glumac Leon Lučev koji je u emotivnom govoru istaknuo važnost “međusobne podrške među ljudima, pogotovo onima koji su u nekoj vrsti pobune”.

Žiri je dodijelio i posebno priznanje filmu ‘Manta Ray’ tajlandskog redatelja Phuttiphonga Aroonphenga. “U ovoj vizualno očaravajućoj ontološkoj meditaciji, poznati motivi odvode nas na nepoznati teritorij. Hrabar i bez krinke, hipnotičan i sirov, dugometražni prvijenac redatelja Phuttiphonga Aroonphenga predstavlja uistinu jedinstven novi glas na filmu”, smatra žiri. Nagrada je uručena producentu filma Phillipeu Avrilu.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dobio je ‘Pogled’ iranskog redatelja Farnoosha Samadija. “Film je odličan primjer pristupa ‘manje je više’. Ovo je prikaz intruzije u osobni prostor, u suvremenom svijetu punom nasilja”, stoji u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu: György Mór Kárpáti, redatelj i scenarist, prošlogodišnji pobjednik ZFF-a u kategoriji kratkometražnog filma; Jelena Mišeljić, producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi i redatelj Matija Vukšić.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu ‘Tremor’ poljskog autora Dawida Bodzaka uz obrazloženje: “Tajnovitost i napetost tinejdžerske prirode prikazana je moćnom i oniričkom fotografijom. Snovita atmosfera pretvara se u zastrašujuću stvarnost adolescencije.”

Isti je žiri Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dodijelio filmu ‘Bila soba’ Mladena Stanića. “Bila soba nježna je priča o bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjena izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista. Ovom nagradom žiri želi potaknuti mladog redatelja na daljnji rad”, navodi žiri. Posebno priznanje u programu Kockice dobio je film ‘Trešnje’ redateljice Dubravke Turić. Žiri smatra kako je riječ o kompleksnoj priči o odrastanju s težinom dugometražnog filma. Nagradu za najbolji film za mlade u programu PLUS dobiva film ‘Na putu’ belgijskog redatelja Joachima Lafossea.

Žiri kojeg su činile predstavnice strukovnih udruga Bojana Burnać (HDFD), Jasna Nanut (DHFR) i Marina Andree Škop (HRUP) odlučio je Zlatni bicikl za najbolji film u programu ‘Ponovno s nama’ dodijeliti filmu ‘Ne ostavi traga’ američke redateljice Debre Granik. “U programu Ponovno s nama vidjeli smo šest filmova od kojih nas je jedan dirnuo duboko u srce i potaknuo na razmišljanje. Radi se o suptilnoj drami koja na tih, a snažan način progovara o nemogućnosti ratnog veterana da se ponovno uklopi u društvo i o njegovom dirljivom odnosu s kćeri koji se mijenja,”, stoji u obrazloženju žirija.

Publici se najviše dopao film ‘Halla ide u rat’ islandskog redatelja Benedikta Erlingssona. Na temelju glasova gledatelja ovaj film osvaja HT Nagradu publike.

U sklopu Pitching foruma Industrije Mladost! dodijeljena je i nagrada najboljem studentskom projektu. Borjan Stojkov i Dušan Efremov s Fakulteta dramskih umjetnosti u Skoplju za projekt ‘Kako sam naučio igrati šah’ dobili su priznanje koje uključuje postprodukciju slike i zvuka te dizajn filmskog plakata.

Komentiraj