ZFF vraća ključeve Kina Europe Gradu Zagrebu

Zbog nemogućnosti kontinuiteta programskih aktivnosti uslijed neizvjesne situacije vezane za budućnost zagrebačkog Kina Europe, Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival (UO ZFF) u petak je odlučila vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu.

“S velikom smo radošću primili obavijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj UO ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina Europe. To rješenje probudilo je nadu u drugačiju budućnost kina, a posebice u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti”, stoji u priopćenju UO ZFF-a.

Prema odluci Trgovačkog suda od petka, 31. svibnja, UO ZFF nije dužan napustiti prostor kina do pravomoćnog okončanja parničnog postupka ili drugačije odluke suda.

Iz ZFF-a ističu, međutim, kako je riječ o privremenoj mjeri, a ne trajnom rješenju, a pozicija u kojoj rad kina ovisi o odlukama koje će se donijeti na budućim ročištima, uz neizvjestan konačan ishod sudskog procesa, stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća. To pak onemogućuje kvalitetno izvođenje programa.

“U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu”, priopćio je ZFF.

Napominju kako pozdravljaju rješenje zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, donijeto 27. svibnja, kojim se od Grada Zagreba traži izrada “detaljne tehničke dokumentacije za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana”, te će “s velikom pažnjom nastaviti pratiti razvoj situacije oko kina Europe”.

U travnju je zagrebačka gradska uprava odlučila da će se Kino Europa zatvoriti 1. lipnja zbog renovacije, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora, tvrdili su tada iz Kina, dok su građani prosvjedom ispred kina izrazili svoje nezadovoljstvo najavom zatvaranja zagrebačkog kulturnog središta.

ZFF je zatim podigao tužbu protiv Grada zbog davanja pisane ponude za sklapanje novog ugovora o zakupu. Tužba se temelji na zakonskoj odredbi prema kojoj zakupodavac ima obvezu dati ponudu za sklapanje novog ugovora postojećem zakupniku, ako je on ispunjavao svoje obveze u razdoblju upravljanja prostorom, što ZFF vjeruje da je više puta dokazao.

Komentiraj