EPA/Bienvenido Velasco

Zemlje Europe i Latinske Amerike na sastanku o Venezueli

Skupina europskih i latinoameričkih zemalja sastat će se u četvrtak u urugvajskom Montevideu kako bi zatražila nove izbore u Venezueli, u pokušaju da se riješi tamošnja sve dublja politička kriza.

Tzv. kontaktna skupina okuplja Njemačku, Francusku, Italiju, Britaniju, Španjolsku, Portugal, Švedsku, Nizozemsku, Ekvador, Kostariku, Urugvaj i Boliviju.

Prvi sastanak te grupe održat će se na ministarskoj razini, objavila je EU.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro osvojio je drugi mandat na izborima u svibnju prošle godine koji se smatraju uvelike nedemokratskima, nakon čega se u siječnju oporbeni vođa Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom.

Ubrzo ga je priznao veći broj zemalja, među kojima i europske i američke, iako EU još uvijek nema jedinstveno stajalište o tome.

Skup u Montevideu je hitan zbog potrebe da se izbjegne rizik unutarnjeg nasilja ili vanjske intervencije, rekao je ranije ovog tjedna jedan europski izvor koji je želio stati neimenovan.

“Ovdje se ne radi o dijalogu između strana… Ovaj proces treba dovesti do izbora, s potrebnim jamstvima”, naglasio je.

Sastanak se događa u trenutku kada Guaido pokušava u Venezuelu dovesti humanitarnu pomoć, što Maduro smatra krinkom za američku intervenciju u Venezueli.

Sjedinjene Države poslale su hranu i lijekove na granicu sa susjednom Kolumbijom koju je Venezuela blokirala.

Američki dužnosnici rekli su kako su kamioni s humanitarnom pomoći stigli na kolumbijsko-venezuelsku granicu na zahtjev Juana Guaidoa.

Madurova vlada odbija da je Venezuela u humanitarnoj krizi i tvrdi da su za gospodarske probleme krive sankcije. Venezuela se bori s glađu, bolestima i hiperinflacijom koja bi u 2019. mogla dosegnuti deset milijuna posto.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvitao je kako Maduro “blokira pomoć kamionima i brodskim kontejnerima”.

“Venezuelski narod očajnički treba humanitarnu pomoć. SAD i druge zemlje pokušavaju pomoći, ali venezuelska vojska po Madurovim zapovjedima blokira pomoć kamionima i brodskim kontenjerima”, napisao je Pompeo.

Guaido je prošlog mjeseca u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu napisao kako Venezuela treba pomoć. No venezuelsko mjesto u UN-u drži predsjednik Maduro i njegova vlada, stoga Guterres nije mogao poslati humanitarnu pomoć bez Madurova odobrenja ili odluke Vijeća sigurnosti.

Sjedinjene Države bi stoga mogle tražiti dopuštenje Vijeća kako bi dostavile pomoć Madurovoj oporbi, no izgledno je da će taj potez blokirati Rusija.

Maduro je u ponedjeljak poručio kako Venezuelci “nisu prosjaci” te da neće dopustiti da njegova zemlja bude osramoćena.

Komentiraj