Goran Kovacic/PIXSELL

ZDRAVA PREHRANA Lisnato povrće, grahorice, žitarice i vino usporavaju starenja mozga

Prehrana bogata lisnatim povrćem, grahoricama, bobičastim voćem, cjelovitim žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje, ali studija znanstvenika s Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede prehranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine.

 

 

  • MIND je kombinacija mediteranske prehrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni tlak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije cjelovitih žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Grahorice i piletina trebaju biti na stolu dvaput tjedno, a riba jednom

 

 

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša, te pržene i brze hrane.

Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Znanstvenici su proučavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosječno 81,4 godine, u 40 domova umirovljenika na području Chicaga kroz razdoblje od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj režim prehrane može smanjiti i rizik razvoja Alzheimerove bolesti.

Komentiraj