Završen 24. Festival glumca u Vinkovima – najbolja predstava “Kao na nebu” GDK Gavella

foto FaH / Dario GRZELJ

Dodjelom nagarda i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 24. Festival glumca, a najboljom predstavom proglašena je „Kao na nebu“ Raya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Izbornik Festivala Siniša Ružić  izabrao je 18 predstava koje su bile u konkurenciji za nagrade.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Eciji Ojdanić za ulogu Suzane u predstavi „Kako život“ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba, te  Miji Krajcar za ulogu Pepeljuge u predstavi „I živjele su sretno“  Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Nagradu Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dobili su Vinko Kraljević za ulogu Branka u predstavi „Kako život“ Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji zagrebačkog Kazališta Moruzgva i Željko Königsknecht za ulogu Gospodina Jurića u predstavi „Traži se novi suprug“  Mire Gavrana u režiji Željka Königsknecht i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada Ivo Fici za mladu žensku ili mušku glumicu do 28 godina pripala je Aneti Matulić za ulogu Tihane u predstavi „Cabaret Splićanke“ Ivana Lea Lema u produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Nagradu Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade dobio je ansamblu predstave „Bijeli jelen“ Vladimira Nazora u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Najboljoj predstavi festivala “Kao ne nebu” GDK Gavella  pripala je nagrada Vanja Drach.

“Zatvaramo 24. Festival glumca, a dogodine slavimo četvrt stoljeća ovoga predivnog festivala u koji svi rado navraćamo – i hvala Slavoniji”, poručila je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović. Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo rekao je kako glumci već 24 godine pokušavaju vratiti ljubav kojom Vukovarsko-srijemska županija dočekuje glumce svake godine i to će nastaviti činiti i ubuduće.

O festivalskim nagradama odlučivao je procjenjivački sud u kojem su se nalazili Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija). Domaćica Festivala bila je glumica Marija Sekelez.

Komentiraj