HINA/ Mladen VOLARIĆ

Zatvara se 46. ZILIK

Zimska likovna kolonija ZILIK, koja se u karlovačkom Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” održava 46. put, iznjedrila je mnoštvo likovnih radova od akademski obrazovanih umjetnika do radova djece kojoj su to prvi pokušaji, a izbor nastalih radova bit će izložen u petak navečer, na svečanosti zatvaranja ZILIK-a i moći će se razgledati naredna tri tjedna u dvorani Centra u Ulici Vladimir Nazor, rekla je Hini ravnateljica Centra Nataša Horvat.

Tijekom tjedan dana na ZILIK-u je bilo oko 400 djece i 45 umjetnika, djeci karlovačkog Doma i karlovačkih škola pridružila su se i djeca s likovnim darom drugih dječjih domova iz Hrvatske i to iz Osijeka, Vinkovaca, Siska, Splita, Zagreba, Laduča i Lovrana.

Prema mišljenju ravnateljice Horvat 46. ZILIK opravdao je očekivanja, dnevno je po dvadesetak slikara, kipara i grafičara likovnom izražavanju učilo djecu, oplemenjivalo ih, učilo prepoznavanju ljepote oko nas i kroz tu interakciju probudilo dječju kreativnost.

Tijekom ovogodišnjeg “malog Zilika” održane su razne radionice, Tihana Karlović iz Lokvi održala je radionicu “Skrivena livada”, Mateja Rusak iz Varaždina “Floralni kalendar”, Zadranka Marina Ćorić radionicu “Moj šašavi autoportret”, Karlovčanka Sunčana Simichen radionice grafike “Pretisni otisni” i “Zamrljaj mrlju” za figurativne prikaze tzv. Rorschachovih mrlja, a danas, posljednjeg dana, Riječanka Ljiljana Barković i polaznici kroz radionicu “Četiri godišnja doba – eko mozaik” oblikuju mozaike od raznih ekoloških materijala.

Sve će voditelje radionica karlovačka likovna publika moći bolje upoznati tijekom godine u Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici gdje će imati svoje samostalne izložbe, rekla je predsjednica Umjetničkog vijeća ZILIK-a, izbornica Sonja Švec Španjol i naglasila da ZILIK ima nacionalni karakter. Najavila je da će se od naredne godine raspisivati javni natječaj za odabir umjetnika koji će sudjelovati u radu i druženju s djecom Centra Vladimir Nazor s ciljem da se mogu javiti novi zainteresrani umjetnici.

“Želja nam je da se jave i oni domaći slikari koje nismo do sada uključivali, ali i slikari iz regije i šire”, rekla je Švec Španjol.

Organizatori ZILIK-a imaju još jedan ambiciozan plan, rekla je ravnateljica Horvat, a to je da se 50. ZILIK 2023. godine održi u nekom novom stalnom galerijskom prostoru, te je pojasnila da je “neophodno da pred opću likovnu publiku izađu radovi njihovog fundusa, jer je riječ o mnoštvu vrijednih radova koje su i vrlo renomirani i manje poznati slikari tijekom gotovo pola stoljeća poklanjali ovoj likovnoj koloniji”.

Ovogodišnji ZILIK svečano je otvoren u ponedjeljak 28. siječnja u karlovačkom Gradskom kazalištu “Zorin dom” uz izložbu čakovečkog akademskog slikara Željka Lesara, pod nazivom “Polifonija pokreta”, te se ta izložba može pogledati još danas.

Komentiraj