Hrvatska
Decoration icon

kazneno djelo

Zastupnik SDP-a Jakšić o uvođenju novog kaznenog djela: “U Hrvatskoj u 21. stoljeću ovo ne bi smjelo završiti kao rasprava”

Autor:

Photo: N1

Zastupnik SDP-a Mišel Jakšić bio je gost u programu N1 televizije gdje je govorio o uvođenju novog kaznenog djela “neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje” i natječaju za čelno mjesto USKOK-a.

Novim se kaznenim djelom uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen. Ovakvim zakonskim uređenjem štiti se pretpostavka okrivljenikove nedužnosti kao Ustavom zajamčeno pravo, pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika kaznenog postupka, objektivno utvrđivanje činjenica u kaznenom postupku, neovisnost i nepristranost suda te osigurava pravo na pravično suđenje.

Uplitanje politike i imaginarne kontrole štete

“Mislili smo da je ovo što je pušteno van od strane Vlade šala, ali nažalost, kako se stvari raspliću, nitko se nije šalio. Apsolutno je neprihvatljivo da zbog nečijih inicijala, koji su se pojavili u nečijim porukama pod sumnjama za teška kaznena djela, radimo to da zabranjujemo medijima izvještavanje o određenim istragama i optužnicama. U Hrvatskoj u 21. stoljeću ovo ne bi smjelo završiti u medijskom prostoru kao rasprava, a kamoli išta više”, kaže Jakšić.

“Da to kaže Viktor Orban ili Aco Vučić ja bih rekao ok, ali Hrvatska u 2023. ne bira takvo ponašanje i vođenje politike s tako ogromnim demokratskim deficitima”, dodao je Jakšić.

U nedavnom gostovanju na N1 televiziji, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je na primjeru recentnog slučaja ubojstva mlade djevojke u Osijeku objasnio kakve bi štete ovaj zakon donio kada bi se primijenio u praksi. Objasnio je kako se uz ovakvo zakonsko rješenje ne bi moglo propitivati ono što se dogodilo te bi istraga bila zatvorena za medije i sve bi bilo pometeno pod tepih. Je li moguće da se sve ovo događa zbog taštine Andreja Plenkovića?

“Bilo bi jako loše da taština jednog čovjeka bude ključni okidač za to, poglavito jer je taj čovjek doživio svoju političku erupciju zato što je dobio ogromne aplauze kad je rekao da stranka ne smije biti talac jednog čovjeka. Zanimljivo je koliko ljudi evoluiraju dok su na vlasti. Ovdje se jako uplela politika i imaginarna kontrola štete”, objašnjava Jakšić za N1 televiziju.

Nepovjerenje u sustav

Prvi puta u povijesti domaćeg pravosuđa na natječaj za čelno mjesto USKOK-a nije se javio baš nitko. Na pitanje zbog čega se nitko nije javio na natječaj da postane čelna osoba USKOK-a, premijer i ministri krive oporbu i pritisak medija.

Jakšić smatra da sve što se događalo oko mjesta bivše ravnateljice USKOK-a nema nikakve veze s oporbom. Ističe da su oni samo legitimno, transparentno i demokratski propitivali što se dogodilo.

“Činjenica je da je ovo jedna ogromna pljuska cijelog pravosudnog sustava premijeru i svima koji podržavaju vladajuću većinu. Sam sustav je poslao poruku da uz sve priče o depolitizaciji, autonomiji, neovisnosti i visokoj profesionalnosti, apsolutno nitko sustavu ne vjeruje”, kaže.

“30 godina smo sustav apsolutno derogirali i imali političke čistke. Politika plaća je takva da vodimo politiku kao da želimo da oni koji su adekvatniji u sustavu čim prije odu tražiti svoju sreću u privatni sektor te da mladi nemaju apsolutno nikakav motiv ući u sustav”, dodaje.

Loši uvjeti

Jakšić navodi da su uvjeti loši, kao i infrastruktura i međuljudski odnosi:

“Reći da je za sve to odgovorna Zlata Hrvoj Šipek bi bilo apsolutno deplasirano. Svi priznaju da to traje tri desetljeća, a čak je i Zlata Hrvoj Šipek ukazivala na stvari koje bi se trebale promijeniti, ali nikad nije dobila podršku Vlade”, pojasnio je Jakšić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.