Zastrašujuća izjava osuđenika za pokolj u Ahmićima: “S osmijehom koji ledi krv u žilama…”

Autor:

08.04.2017., Knin - Povodom proslave 25. obljetnice osnutka HVO-a u Domu hrvatske vojske odrzana je svecana tribina na kojoj se govorilo o uvjetima i stvaranju HVO-a, optuznicama nad Hrvatima ali i o zlocinima koji su izvrseni nad Hrvatima, a za koje se do danas nije odgovaralo, a ni procesuiralo. Nazocili su mnogi gosti, predstavnici vojne i civilne vlasti iz hrvatskih dijelova Bosne i Hercegovine. Zeljko Siljeg, Zlatan Mijo Jelic, Dario Kordic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Društvenim mrežama u subotu se proširila videosnimka Darija Kordića, osuđenog za ratni zločin nad civilima u Ahmićima, kako na jednom druženju pojašnjava kako bi “sve ponovio”.

Radi se o neobaveznom razgovoru, koji je Kordić vodio s njemu bliskim ljudima. Iako ne postoje precizni podaci kad je snimka nastala, pretpostavlja se da je snimljena početkom kolovoza prošle godine, u vrijeme obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja.

U videu Dario Kordić prepričava razgovor s prijateljem.

“Razgovarao sam s našim prijateljem sa sjevera Hrvatske, naše integralne… Pitao me je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata? Ja sam mu rekao sve bih ponovio. Ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila”, kazao je Kordić, nakon čega je dobio gromoglasan pljesak, a potom je krenula i pjesma ‘Vrijedilo je’ Miroslava Škore, koju su zapjevali svi okupljeni.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara nedavno je izazvala veliku polemiku u javnosti kad je izjavila kako Dario Kordić “više nije osuđeni ratni zločinac, jer je odslužio kaznu”. Podršku joj je tada dala aktualna ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević, naglasivši da ratni zločinci, nakon izdržane kazne trebaju biti reintegrirani u društvo.

Zbog Bradarinih izjava Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, zatražili su od visokog predstavnika Christiana Schmidta da je smijeni.

Nakon objave snimke, reagirao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

“Dario Kordić rehabilitiran. S osmijehom koji ledi krv u žilama, bez imalo pokajanja, sa zadovoljstvom pokazuje da pokolj koji su napravile jedinice pod njegovim zapovjedništvom su za to i pripremane. S kakvim zadovoljstvom to govori, očito je da bi to i ponovio. Da smo iole ozbiljna država, već bi Kordić bio uhapšen. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike”, naglasio je Tahirović u izjavi za Dnevni avaz.

Reis Kavazović reagirao na Kordićevu snimku: “Zločinci koje se dočekuje u zajednici kao heroje…”

 

KUŠČEVIĆ O RATNOM ZLOČINCU KORDIĆU "Nitko ga nema pravo prozivati"

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.