AHMIĆI Ratni veterani pozvali na suočavanje s istinom o zločinima

Autor:

Ratni vojni veterani iz država regije u utorak su sudjelovali u obilježavanju obljetnice masakra nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza, kojega su 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kako bi na taj način još jednom pozvali na suočavanje s istinom o zločinima počinjenim u ratovima iz 90-ih godina i na taj način potaknuli gradnju trajnog mira.
Skupina u kojoj su bila 32 bivša pripadnika različitih oružanih postrojbi u Ahmiće je stigla zajedno aktivistima Centra za nenasilnu akciju, čije je sjedište u Sarajevu i Beogradu.
Među njima je bio i bivši pripadnik Hrvatske vojske (HV) Krešimir Ivančić.
“Mi smo upravo ovdje da svojim prisustvom pokažemo da možemo i moramo suosjećati i poštovati ne samo svoje žrtve, nego i tuđe. Da postoji i nekakav drugi put. Tada možemo postaviti temelje za mir i suživot na ovim prostorima što i jest naš cilj. Da se našoj djeci nikad ne dogodi ono što se događalo nama”, kazao je Ivančić kako ga citiraju u priopćenju Centra za nenasilnu akciju.
U Ahmićima je 16. travnja 1993. ubijeno 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece, a članovi obitelji još uvijek tragaju za tijelima 29 ubijenih.
Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH, bivših pripadnika HV, Armije RBiH, HVO-a, VRS-a i VJ, mjestima stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata te službenim komemoracijama stradalima koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruge žrtava.
Članovi skupine koji su u utorak stigli u Ahmiće razgledali su spomen sobu, spomenik žrtvama i potom razgovarali s organizatorima komemoracije.
“Ideja je da ratni veterani, koji su jučer bili neprijatelji, odaju počast žrtvama, da se priključe obiteljima žrtava, da zajedno položimo cvijeće na spomen-obilježje. Mislimo da takvim činom stvaramo bolju atmosferu, da radimo na izgradnji povratka izgubljenog povjerenja, te da šaljemo drugačije poruke. Bivši vojnici koji imaju izravno iskustvo rata i jesu svjedoci tog užasa, isto tako mogu biti i aktivni sudionici izgradnje mira i povjerenja”, rekao je bivši pripadnik ARBiH, sada mirovni aktivist Adnan Hasanbegović.
Nekadašnji pripadnik HVO-a iz Brčkog Ivo Anđelković kazao je kako je nužno da obični ljudi traže pomirenje na temelju istine.
“Treba odati počast svim žrtvama, susresti se s ljudima koji su izgubili svoje najmilije i pokušati potražiti rješenje među ljudima”, izjavio je Anđelović.
Veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Bosanskom Novom, Sanskom Mostu, Sijekovcu kod Bosanskog Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.