KUŠČEVIĆ O RATNOM ZLOČINCU KORDIĆU "Nitko ga nema pravo prozivati"

Autor:

Dubrovnik:  Sastanak ministra Lovra Kuščevića s predstojnicima državne uprave 29.03.2019., Dubrovnik - U hotelu Adria odrzan je zatvoreni sastanak ministra uprave Lovre Kuscevica s predstojnicima drzavne uprave. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak, uoči sjednice Vlade, predavanje koje je u Studentskom domu na Savi održao Dario Kordić, osuđen zbog ratnih zločina u BiH, rekavši da je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio.
“U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio”, rekao je Kuščević.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, pak, o Kuščevićevoj izjavi rekla je kako je to “sigurno tako što se tiče prava”, no poruka se šalje i “cijelim sklopom nečijega životnoga puta”.
“Kazna je odslužena, međutim, pri tome ipak trebaju uzeti u obzir da se poruka šalje ne samo onime što se govori, nego i cijelim sklopom nečijega životnoga puta, i da tu treba biti oprezan u takvim situacijama, pogotovo kada se organizira nešto i u prostorijama Studentskoga centra”, poručila je Divjak novinarima.
Podsjetimo, u utorak je održana tribina u kino klubu zagrebačkog studentskog doma Stjepan Radić. Na tribini u čijoj su publici prevladavali uglavnom mladi ljudi, Dario Kordić, osuđen za ratne zločine, govorio je o vremenu provedenom u haškom zatvoru i o tome kako je upoznao Boga i kako ga je on proveo kroz sve te godine zatvora. Kordić je na tribini, koju je organizirao don Damir Stojić, pozdravio branitelje u publici i generala Miju Jelića, također optuženog za ratni zločin. Na tribini je bio i Joe Šimunić.
Na tribinu su upala i četiri aktivista koji su počeli skandirati „ratni zločinac“ te su nosili natpis „Dario Kordić – ratni zločinac.“ Na takav potez aktivista žustro su reagirala publika, a nekolicina je nasrnula na njih i izbacila ih iz dvorane. Iz publike se moglo čuti kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih te su pozvali Kordića da nastavi s govorom. Moderator je krenuo smirivati situaciju dok je Kordić rekao „Bože oprosti im, ne znaju što rade.“ Kordić je rekao kako se moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne.
Aktivisti smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se nekome poput Darija Kordića daje prostor u jednom studentskom domu. Jedan od prosvjednika misli kako ne bi trebalo biti mjesta za Darija Kordića na teritoriju Sveučilišta. „Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivist. Kaže kako nitko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem. Njegov kolega kaže da je to izjava kojom se daje do znanja da se ne može tek tako promovirati ljude poput Kordića.
Dario Kordić pred Haškim sudom je osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni u Lašvanskoj dolini. Njegova najstarija žrtva je imala 81 godinu, dok je najmlađa imala samo osam mjeseci. Pušten je na slobodu nakon 17 godina u zatvoru.
https://www.nacional.hr/video-pogledajte-kako-su-aktivisti-pokusali-prekinuti-skandalozno-predavanje/

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.