Zašto je Emil Zatopek dobio nadimak ‘Češka lokomotiva’

Ima ih koji tvrde da je on najveći atletičar svih vremena. Za vrijeme svoje karijere postavio je čak 20 svjetskih rekorda. Čeh Emil Zatopek, za života nazvan “češkom lokomotivom”, rođen je 19. rujna 1922. godine u Koprivnicama, pokrajini Moravskoj, proslavio je atletiku svojim uspjesima, ali i načinom treninga. Osebujan kakav je bio ima i zanimljivu životnu priču, a bez krzmanja može ga se proglasiti jednim od najvećih sportaša u povijesti čovječanstva.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine osvojio je zlatnu medalju na 10.000 metara, kao i srebro na 5.000 metara. Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine postao je prvi, i gotovo sigurno jedini trkač u olimpijskoj povijesti koji je u sve tri dugoprugaške discipline, 5.000 metara, 10.000 metara i u maratonu osvojio zlatne medalje. Bila je to do tada najveća senzacija u povijesti Olimpijskih igara!

Ono što je još značajnije je podatak da je tada prvi put sudjelovao u maratonskoj utrci (rezultat: 2:23:04 h), nakon što je tri dana ranije osvojio zlato na 10 kilometara. Sva tri natjecanja održala su se unutar sedam dana. Kakva izdržljivost! Na svim utrkama na kojima je sudjelovao, i pobijedio, postavio je nove olimpijske rekorde. Tada je dobio nadimak “Češka lokomotiva”.

Komentiraj