Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: “Brojke su nas iznenadile. Očekivali smo porast, jer je soj zarazniji, ali ne ovoliki”

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1.369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.643. Među njima je 628 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je 9 osoba.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin, komentirala je najnovije brojke te kazala kako su brojke novozaraženih iznenadile sve u HZJZ-u.

“Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji zarazniji delta soj, kazala je u Dnevniku HTV-a Ivana Pavić Šimetin.

“Delta soj češće uzrokuje kliničku sliku i djeca nisu toliko bez znakova bolesti, kao što su bila prošle školske godine. Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali”, kazala je.

Dio brojki, dodala je – zacijelo je veći jer se povratkom u školu iz različitih razloga više djece i testira.

Pavić Šimetin je iznijela podatke da su za djecu od 12 i više godina registrirana dva cjepiva – Pfizer i Moderna te da se dosad cijepilo 1.500 djece od 12 do 14 godina. Cijepilo se 28.000 djece od 15 do 19 godina. Od tih 28.000 je 14 posto populacije. Smatra da bi se trebalo više mladih ljudi cijepiti – naročito studenata i maturanata.

Komentiraj