Ustavni sud odbio je žalbu HDZ-a na odluku Županijskog izbornog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije o nepravilnostima na izborima u Vrgorcu. U sudskom vijeću koje je odlučivalo o žalbi HDZ-a bila je i novoizabrana sutkinja Ustavnog suda, SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

Dražen Tolj, HDZ-ov član biračkog odbora, prijavio je Izbornom povjerenstvu navodne nepravilnosti na biračkom mjestu za vrijeme izbora u Vrgorcu.

“Ovom prilikom dajem Izjavu da sam kao član biračkog odbora ispred Hrvatske demokratske zajednice Vrgorac svjedočio očiglednim ne regularnostima na biračkom mjestu Vrgorac. Odnosno, bio sam prisutan kada se glasačka kutija raspala te su se glasački listići iz navedene kutije pomiješali sa praznim glasačkim listićima ispred članova biračkog odbora. Nisam siguran koliko je istih vraćeno u kutiju nakon što su se razasuti listići pokupili. Također, moj prigovor biračkom odboru po ovom pitanju nije zabilježen niti uvršten u zapisnik. Držim kako je zbog ne podudaranja glasačkih listića u glasačkoj kutiji i broja zabilježenih birača u registru birača naknadno uređivan i izvod iz popisa birača od strane pojedinih članova biračkog odbora kako bi broj glasača zabilježen u izvodu odgovarao onom broju glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji”, stoji u prijavi koju je Izborno povjerenstvo odbacilo kao neosnovanu.

HDZ se žalio na ovakvu odluku Ustavnom sudu, ali je žalba odbačena.

“Ustavni sud je uvidom u presliku zapisnika o radu biračkog odbora (na biračkom mjestu broj 8-Vrgorac) za izbor gradonačelnika Grada Vrgorca, sastavljenog 19. lipnja 2016. u 20.30 sati, utvrdio da članovi biračkog odbora i promatrači koji su pratili rad biračkog odbora nemaju primjedbi na zapisnik, te da su ga svi potpisali.

Prema ocjeni Ustavnog suda, utvrđenja ŽIP-a žaliteljica svojim žalbenim navodima nije dovela u sumnju. Ustavni sud je ocijenio da je osporeno rješenje ŽIP-a doneseno u skladu s mjerodavnim člancima ZoLI-ja. Stoga Ustavni sud utvrđuje neosnovanom žalbu žaliteljice, budući da je iz osporenog rješenja ŽIP-a, očitovanja GIP-a, očitovanja predsjednice i potpredsjednice biračkog odbora razvidno da je ŽIP pravilno odbio prigovor žaliteljice”, stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

Komentiraj