Zaključen drugi ciklus ‘Uličnog triptiha’, Zagreb su oslikale tri umjetnice

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, ovih je dana završen drugi ciklus oslikavanja projekta ‘Ulični triptih’.

Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene pri čemu će zagrebačke ulice postati bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima.

U ovom su ciklusu odabrane ulične panele oslikale tri talentirane hrvatske umjetnice i tako ženskim rukopisom obilježile drugi krug oslikavanja jedinstvene ‘izložbe u promjeni’.

PHOTO: Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a (Trg bana Jelačića 11), oslikala je OKO koja je o radu pod imenom Multiple friendships rekla: “Postoji onaj trenutak u životu kada se odvajamo od vlastite obitelji, i prije nego što imamo svoju, tada su nam prijatelji sve, oni su naša obitelj. Što šarenija prijateljstva imamo, to nam je život čarobniji. Ovo je rad za sve prijatelje, neke prošle, neke buduće. Za sve one trenutke potpore, smijeha i suza. Za sve nas.”

Prethodno oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), zamijenio je Novi optimizam Zagreba koji potpisuje Tea Jurišić: “Strastvena, crvena boja je ono što mi padne na pamet kada se sjetim svog omiljenog grada, i to prvenstveno zbog Šestinskog kišobrana, jednog od najprepoznatljivijih motiva Zagreba. Nakon dugo vremena, raznih nedaća koje su zadesile grad, ljudi se napokon počinju okupljati i gubiti u vrevi. Šarolika ekipa teče ulicama poput vode, a kišobran ih sve zajedno štiti od vremena, problema i lošeg raspoloženja.”

PHOTO: Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, nalazi se u parku Opatovina i nosi ideju Sanje Stojković objedinjenu pod imenom Pogled kroz prozor u ljepši svijet, o čemu je umjetnica ovom prilikom rekla: “Svima nam treba malo više optimizma i veselijih boja, samo moramo naučiti gledati u tom smjeru. Scenografija je postavljena na Opatovini, a na vama je da zamislite što sve možete vidjeti pogledom kroz prozor, a ovog puta i na ulicama Zagreba.”

Postav ‘Uličnog triptiha, navode organizatori, mijenjat će se u ciklusima. Svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Iduće oslikavanje je najavljeno za zadnji kvartal 2021. godine.

PHOTO: Ernest Mazarekić i Bruno Vranić
PHOTO: Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Komentiraj