Kineski predsjednik Xi Jinping idući će mjesec posjetiti Pjongjang na poziv sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una kako bi prisustovao sedamdesetoj godišnjici osnutka Sjeverne Koreje, objavile su u subotu singapurske novine Straits Times.

To će biti prvi posjet kineskog čelnika sjevernokorejskoj prijestolnici otkad je preuzeo vlast 2012. te trinaest godina nakon posljednjeg posjeta nekog kineskog predsjednika. Jinpingov prethodnik Hu Jintao bio je u Pjongjangu 2005., pišu singapurske novine.

Nisu objavile odakle im informacije o Jinpingovom putovanju, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova ga još uvijek nije potvrdilo.

Proslava Sjeverne Koreje održat će se 9. rujna. Toj izoliranoj državi Kina je najvažniji trgovinski partner, a Kim ju je ove godine posjetio već tri puta i tada je s Xijem razgovarao o poboljšanju suradnje između dviju država, kao i o ekonomskim reformama.

Sjedinjene Države su postrožile sankcije nad Sjevernom Korejom kako bi primorale Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa. Washington je ovog tjedna uveo nove sankcije kineskim tvrtkama koje su izvozile alkohol i cigarete u Sjevernu Koreju jer su kršile dosadašnje sankcije.

Komentiraj