VUČIĆ “Osvojit ćemo Balkan laptopima, knjigama i olovkama”

Autor:

Baèka Palanka, 4.8.2018.- Pod sloganom "Oluja je pogrom" u Baèkoj Palanci je u subotu naveèer u nazoènosti državnog vrha Srbije, predstavnika vlasti Republike Srpske i patrijarha Irineja održan središnji komemorativni skup u povodu Dana sjeæanja na stradale i izbjegle Srbe, koji se u Srbiji službeno i na državnoj razini obilježava u zadnjih pet godina. Na slici predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ. 
foto HINA/ TANJUG/ JAROSLAV PAP/ ua

hina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da je njegova zemlja “najbolja i u svemu ispred drugih u regiji”, te poručio da želi sačuvati mir i pomoći Srbima gdje god živjeli.

Vučić je na sjednici Središnjeg odbora Srpske napredne stranke (SNS ) čiji je predsjednik ocijenio kako “mnogi u regiji misle da je Srbija remetilački faktor”, te da je “podobna postati nečiji prijatelj samo onda kada je slaba i ponižena –  i politički i ekonomski”.

Međutim, Srbija je danas “najbolja i u svemu ispred drugih u regiji – po pitanju rasta, javnog duga, stanja u proračunu gdje već uzastopce treću godinu zaredom postoji suficit”, istaknuo je.

Vučić je među uspjehe u Srbiji pod vlašću naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera naveo i “drastično smanjenu nezaposlenost”, po prvi put otvaranje tvornica u nekim gradovima, nove investicije iz cijelog svijeta.

“Danas smo jedna od zemalja s najvećim rastom u Europi i to se mora nastaviti”, poručio je srbijanski predsjednik. “Bit ćemo u svemu najbolji. Žele li to svi – nisam siguran”.

Vučić je istaknuo da je Srbija također osiguravala mir i stabilnost šutnjom i ne reagirajući, kako ne bi ugrozila Srbe koji žive u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

“Trudili smo se pomoći im na svaki način. Nikada nitko nije toliko pomagao našem narodu u ovim zemljama. Mi želimo čuvati mir i uvijek i svuda pomoći našem narodu”, rekao je Vučić.

Ocijenio je međutim da u ovom trenutku postoji bojazan zbog “žestoko suprotstavljenih interesa velikih sila” i da je teško predvidjeti što se sve uskoro može dogoditi.

“Pričekat ću da prođu izbori (u BiH), mi se nećemo miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS”, rekao je Vučić.

Srbijanski je predsjednik na partijskom skupu naprednjaka najavio i da će, nakon što prođu izbori u BiH za koje su “neki optužili Srbiju da se miješa u izborni proces”, priopćiti tko se i kako miješao.

Vučić je još jednom u posljednjih nekoliko dana ponovio kako je njegovo nedavno obraćanje sunarodnjacima na Kosovu “bio govor diskontinuiteta s politikom Slobodana Miloševića”, ali je istaknuo da neki u regiji to ne žele vidjeti već im je potrebna “samo loša, svađalačka Srbija”.

Vučić je, kako izvješćuju elektronički mediji, rekao i da je “jedan list iz Hrvatske” čak njegove riječi predstavio ocjenom “kako Srbija hoće da osvoji Balkan”.

“Samo su zaboravili reći da (Srbija) to želi učiniti laptopima, knjigama i olovkama”.

Prije današnjeg zasjedanja SNS-a bilo je nagađanja da bi se Vučić mogao povući sa čela stranke, ali je potom najavljeno da će “održati motivacijski govor”.

“Vučić se danas neće povući, iako je sam najavio takvu opciju, ali to nije realno u ovom trenutku”, naveli su izvori iz SNS-a uoči sjednice.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.