VRDOLJAK OTKRIO TAJNU: ‘Prosjaci i sinovi’ imali su još i dodatnu političku epizodu

Jučer je 89. rođendan proslavio režiser Antun Vrdoljak. Prije nekoliko godina ispričao je nikad izrečene tajne o sudbini serije “Prosjaci i sinovi” te kako mu je pokojni Ivica Račan zaprijetio da će ga ‘ucmekati ko psa’, ako pokuša pobjeći u inozemstvo.

Ispričao je kako je njegova prva televizijska serija ‘Prosjaci i sinovi’ bila punih 12 godina u bunkeru tadašnje Televizije Zagreb. “Pročulo se, naime, da je serija dobra i tad su počela hodočašća u CK da se to zabrani. I zabranili su. A korijen je bio u tome što sam bio član Predsjedništva Matice hrvatske i što sam kao predsjednik Društva filmskih radnika organizirao Tjedan hrvatskog filma u Londonu i Tjedan britanskog filma u Zagrebu. Beograd je ustao na noge, a i neki u Zagrebu”.

Otkrio je i kako mu je tadašnji sekretar Saveza komunista Hrvatske Ivica Račan priopćio da za njega nema mjesta u hrvatskom filmu. “Primio me na razgovor vrlo srdačno. Čak me je pitao treba li mi poslati auto. Dok smo pili kavu pitao me, naizgled ležerno, ‘kao muškarac muškarca’, traje li još moja ‘londonska veza’, korespondencija ‘s visokom vezom’. Znao sam da se pisma iz svijeta čitaju,  a sve sam pokušao okrenuti na šalu. ‘Vi znate da sam oženjen čovjek, a znate da me se optužuje za nacionalizam, za moje sudjelovanje u radu predsjedništva Matice hrvatske, pa kud bih ja iz Zagreba? Mene samo zanima ima li u Hrvatskoj za mene posla na filmu.’ Odgovorio mi je: ‘Pa govoreći otvoreno kao komunist komunistu…’. Upao sam mu u riječ: ‘Ja nisam član Partije i dovoljno je da govorite samo otvoreno’. Nije mu se dopala moja upadica pa je vrlo tvrdo odgovorio: ‘Onda samo otvoreno, za vas posla u hrvatskom filmu nema’. Osjećao sam se jako loše i brzo odgovorio da onda moram ići tražiti posao vani. Sav se nakostriješio: ‘Ne možete ići nikuda. Upravo smo vam oduzeli pasoš’”, prepričao je Vrdoljak.

“Htio sam biti duhovit”, rekao je Vrdoljak te je Račanu odgovorio kako Imoćani ne misle da je pasoš jedini način kako se može prijeći granica. No njegovo lice se izmijenilo. “Pokušajte, ucmekat ćemo vas na granici kao psa!’”, citirao je Vrdoljak Račanovu prijetnju.

Komentiraj