Von der Leyen poručuje: Smanjite grijanje za dva stupnja

Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.

Ako ljudi diljem Europske unije smanje grijanje za samo 2 stupnja i podignu temperaturu klima uređaja također za 2 stupnja, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru, rekla je von der Leyen.

„U tome dakle ima puno potencijala“, izjavila je nakon summita EU-a u Bruxellesu.

Izvori energije moraju biti raznoliki i potrebno je ulagati u obnovljive, dodala je.

Europska opskrba energijom izložena je sve većem riziku jer Moskva smanjuje opskrbu plinom kao odgovor na sankcije zapada uvedene zbog rata protiv susjedne Ukrajine.

Mnoge europske zemlje uvelike ovise o ruskim energentima, a Rusija je već potpuno zaustavila isporuku za 12 država Unije, rekla je von der Leyen.

Njemačka je među onima koji će se suočiti s drastičnim smanjenjem iako Berlin žuri smanjiti oslanjanje zemlje na Ruske energente. Ministar gospodarstva Robert Habeck također je pozvao potrošače da štede energiju. Osim toga, nedavno je proglasio drugu razinu “uzbune“ vladinog plana za izvanredne situacije s plinom.

„Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore. I upravo to sada činimo“, izjavila je von der Leyen, rekavši da je proces započeo ranije ove godine.

Iako su potrebne nacionalne mjere usmjerene na domaća tržišta, čelnica Komisije je zatražila i koordinirano djelovanje u cijeloj EU, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije.

Njezina agencija pregledala je sve nacionalne planove za izvanredne situacije kako bi osigurala da su svi spremni za daljnja ograničenja opskrbe, rekla je von der Leyen. Agencija s industrijom i 27 država članica EU-a radi na europskom planu za smanjenje potražnje u slučaju nužde.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner