Vodstvo VSOA-e lovi zviždača

Vodstvo Vojno sigurnosno obavještajne agencije pokušava pronaći tko je Nacionalu dostavio informacije o nezakonitom nadzoru civilnih osoba sredinom studenoga prošle godine u Vukovaru, doznao je Nacional od upućenih vojnih izvora. Drugim riječima, u tijeku je lov na zviždača koji je upozorio na nezakonito špijunsko postupanje. Isti izvor navodi da Maja Čavlović, šefica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost i štićenica još uvijek aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, potpuno ignorira tu aferu i zasad ne čini ništa kako bi pokušala rasvijetliti što se doista u tom slučaju dogodilo. Štoviše, isti izvor tvrdi da ona aktivno štiti pouzdanike aktualne predsjednice u VSOA-i, koji su odgovorni za ovu aferu.

Nacionalu se koncem prosinca preko posrednika javio izvor iz Vojne sigurnosno obavještajne službe i dopustio da se s ekrana njegova mobilnog telefona presnimi više fotografija snimljenih mobitelima, navodeći da one predstavljaju materijalne tragove koji upućuju na to da je VSOA provela jednu špijunsku operaciju potpuno izvan svojih ovlasti. Taj izvor, štoviše, tvrdi da ti materijali otkrivaju da se radi o nezakonitom nadziranju, odnosno da su agenti VSOA-e na terenu nadzirali civilne osobe. Bude li potrebno, spreman je o svojim saznanjima svjedočiti pred istražnim tijelima ili pred sudom.

Isti izvor navodi da je ta operacija provođena u studenome u Vukovaru, da nosi ime „Operacija Vukovar“ i da je provedena tijekom obilježavanja 28. godišnjice pada Vukovara. Izvor koji je dostavio te materijale o njima kaže sljedeće:

„Akciju je osmislio zamjenik ravnatelja Ivica Komljen te pomoćnici Danko Mršo i Ivica Ivančić. Cilj operacije zapravo je bio praćenje civila, jer su bivši pripadnici HOS-a danas ništa drugo nego civilne osobe. Akciju su provodili tako da su strateški rasporedili operativce na raznim punktovima po gradu. Oni su potom pametnim telefonima fotografirali što se zbiva i prijete li kakvi incidenti u režiji te grupe ljudi. Bilo je i nekoliko osoba koje su sve fotografirale profesionalnim fotoaparatima. Na terenu su akciju koordinirali Drago Kondić, Ivano Lovrić i Mislav Pelko. Problem je u tomu što VSOA nije ovlaštena samostalno poduzimati bilo kakve akcije usmjerene prema civilima. To može raditi SOA, ali ne VSOA. Može se dogoditi da službe u nekim situacijama surađuju, ali to ovdje nije bio slučaj.“

Međutim, zasad prozvane nitko ne propituje, nego oni izgleda pokušavaju sanirati štetu lovom na izvore za njih neugodnih informacija.

Komentiraj