Vlada RH prihvatila akcijski plan za predsjedanje EU-om

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila je na sjednici vlade u ponedjeljak akcijski plan za hrvatsko predsjedanje EU-om kojim se definiraju sadržaj predsjedanja, logistika, ljudski resursi i plan održavanja važnih sastanaka.
“Ovo je najveći posao koji je državna uprava u takvom obimu ikada imala i stoga zahtjeva poseban pristup i aktiviranje svih, kako u državnoj upravi, tako i šire, za niz stručnjaka, predstavnika civilnog društva, Hrvatskog sabora i mnogih drugih”, rekla je u ponedjeljak na sjednici Vlade Pejčinović Burić.
Hrvatska će preuzeti predsjedništvo Vijećem Europske unije 1. siječnja 2020. godine na šest mjeseci. Ministrica Pejčinović Burić poručila je kako je akcijski plan ujedno i vodič za javnost o značenju i funkcijama predsjedanja.
“Ovo je dobar način da se prati sve što se radi. Vodili smo se iskustvima koje imaju drugi. Posao je isti za velike i manje države, i za one koji rade prvi put ili zemlje koje ponavljaju. Važno da predsjedanje dobro pripremimo te je dobra prilika da Hrvatska pokaže da je spremna provesti sve aktivnosti kao država članica”, smatra ministrica.
Spomenula je i konačno dovršavanje dijela Nacionalne sveučilišne knjižnice kao jedan od najvažnijih projekata koji će se odviti zbog hrvatskog preuzimanja Vijeća EU-a, a u kojemu će se odvijati većina formalnih aktivnosti i sastanaka.
“Odabir zgrade je poruka o tome što je Hrvatskoj u ovom trenutku najvažnije – u hramu knjige će se održavati prvo hrvatsko predsjedanje te ćemo tako valorizirati znanje i izvrsnost koje će se pokazati kroz predsjedanje”, poručila je Pejčinović Burić.
Premijer Andrej Plenković dodao je kako će hrvatsko predsjedanje NSK-u ostaviti “trajnu ostavštinu” s obzirom na to da je jedan moderan konferencijski centar Zagrebu neophodan.
U Hrvatskoj će se tijekom predsjedanja održati oko 30 događaja na visokoj razini, veliki summit predsjednika država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri velika događaja koje će provesti Hrvatski sabor.
Velik dio aktivnosti održat će se u Zagrebu, no ministrica je poručila kako će se dio njih pokušati izmjestiti izvan glavnog grada jer je “važno da pošaljemo sliku i iz drugih dijelova Republike Hrvatske”.

Komentiraj