Patrik Macek/PIXSELL

Vlada raspisuje lokalne izbore te donosi Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedjelju, 21. svibnja. Na dnevnom je redu i prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita koji još od prošle godine najavljuje ministar graditeljstva Lovro Kuščević. Naime, radi se o svojevrsnom odgovoru na ukinute olakšice pri kupnji prve nekretnine.

Subvencija države u iznosu 50 posto rate kredita u prve četiri godine osobama mlađim od 45 godina koje rješavaju svoje stambeno pitanje, subvencija na kredit za gradnju prve kuće, a sve to do 100 tisuća eura što je najviša cijena nekretnine samo su neke od značajki Zakona koji bi danas trebao biti predložen. Osim toga, ako obitelj dobije prinovu u prve četiri godine od dana stupanja na snagu i otplate kredita, država će subvenciju produljiti za još dvije godine.

Najviša cijena četvornog metra po tome bi iznosila 1500 eura, a ako je cijena viša, razlika mu neće biti subvencionirana. Najviša moguća kamata za kredit iznosila bi 3,75 posto. Otplata kredita trajala bi najmanje 15, a najviše 30 godina. Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedjelju, 21. svibnja.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 20. travnja nakon čega počinju teći svi rokovi za provedbu izbora koji se raspisuju za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Komentiraj