Više redatelja prikazuju što je za njih komedija

Dražen Šokčević

Omnibus ‘La Commedia’ Talijanske drame u suradnji s Hrvatskom dramom riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti izveden u petak 25. listopada.

Redateljice i redatelji su Annie Jin Wang & Jen Pitt, Giulio Settimo, Giuseppe Nicodemo, Marco Di Stefano, Nenad Pavlović, Giorgio Amodeo i Denis Brižić.

Nakon ‘Prave komedije’ na hrvatskom jeziku koja je nastala kao rezultat novinske polemike ansambla Hrvatske drame i kritičarke Novog lista, Kim Cuculić, koja je ustvrdila da na programu nedostaje “pravih komedija“, prema istom konceptu Renate Carole Gatice i Marina Blaževića, nastala je nova i drugačija predstava na talijanskom jeziku.

“Polemika u temeljima nastanka ove predstave, koja je zapalila kreativnu vatru, zapravo ima vrlo malo veze s Talijanskom dramom. Mi nismo dobili kritike vezane uz naše komedije, a još manje da nismo imali dovoljno komedija. Od početaka do danas, komedija u Talijanskoj drami bilo je mnogo, brojnije su od bilo kojeg drugog žanra. Predstava u kojoj se odgovara na pitanje ‘Što je prava komedija?’ odnosno koncept omnibusa nas je oduševio. Nismo željeli napraviti dvije jednake predstave, nego ponuditi dva različita omnibusa. Izbor redatelja je drugačiji, razlikuju se naslovi i niti koje se provlače kroz predstave. Bez obzira na izazove, koncept je jednak: naših osmero redateljica i redatelja pokazat će publici što je za njih komedija“, kaže ravnatelj Talijanske drame i jedan od redatelja Settimo.

U predstavi glume članovi Talijanske i Hrvatske drame: Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Lucio Slama, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Elena Brumini, Anastazija Balaž, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev.

Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autori glazbe i teksta pjesama su “Žlice i gitara“ odnosno Mario Jovev i Nikola Nedić. U predstavi sudjeluju i glazbenici Petra Zoretić na saksofonu, Osman Eyublu na violini i klavijaturama te Rajko Ergić na bubnjevima.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Komentiraj