U Galeriji Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima u nedjelju je otvorena izložba mađarskih ručnih radova i kolača na kojoj su se sugrađanima s nekoliko stotina ručnih radova i tradicijskih predmeta iz svakodnevnog života te na desetke raznih kolača i torti, predstavili članovi Mađarskog kulturno-umjetničkog društva “Vinkovci”.

“Sve što je izloženo u vlaništvu je naših članova i članica,  a pored međusobnog druženja, željeli smo kroz ovu izložbu građane Vinkovaca upoznati podrobnije s mađarskom tradicijom koja je izuzetno bogata”, kazala je tajnica Mađarskog kulturno-umjetničkog društva “Vinkovci” Marica Ač.

Napomenula je kako je, nažalost, pripadnika mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima iz godine u godinu sve manje.

“Velik broj vinkovačkih Mađara više se i ne deklariraju kao Mađari već se izjašnjavaju Hrvatima. Evidentirano je u Vinkovcima 124 Mađara, a imamo podatak da je primjerice 1911. u Vinkovcima živjelo 867 građana mađarske nacionalnosti”, rekla je Marica Ač.

Napomenula je kako se među izlošcima nalaze ručni radovi stari i više od stotinu godina. Zanimanje posjetitelja posebice je izazvala originala odjeća s vjenčanja Ibojke i Geze Ach iz 1947.

Izložba mađarskih ručnih radova i kolača, u organizaciji Mađarskog kultnro-umjetničnog društva “Vinkovci” osnovanog još 1912., održana je u povodu obilježavanja Dana grada Vinkovaca kojega će građani toga slavonskog grada obilježiti 20. srpnja, na blagdan nebeskog zaštitinika sv. Ilije.

Komentiraj