VILI MATULA: ‘U svakoj normalnoj državi Vlada bi istoga trenutka dala ostavku zbog megapljačke u Ini’

Glumac i donedavni saborski zastupnik platforme Možemo! govori zašto je saborsku klupu prepustio kolegici Jeleni Miloš, što misli o plinskoj aferi u Ini i njezinim posljedicama po HDZ te kako ocjenjuje Tomaševićevo upravljanje Zagrebom

S Vilijem Matulom, 60-godišnjim poznatim zagrebačkim glumcem i donedavnim saborskim zastupnikom platforme Možemo!, razgovarali smo o razlozima njegova odlaska iz Sabora i prepuštanja svog zastupničkog mjesta kolegici iz Možemo! Jeleni Miloš. S Jelenom Miloš godinama je surađivao i kroz platformu Zagreb je naš! kao aktivist, ali i kao zastupnik u Skupštini Grada Zagreba nakon lokalnih izbora 2017. godine. Matula se kroz razgovor osvrnuo i na aktualni politički trenutak opterećen megaaferom kriminalne preprodaje hrvatskog plina teškom milijardu kuna, ponovo s glavnim akterima iz HDZ-a.

Matulu smo zatekli u velikoj gužvi. Ozbiljno se spremao za odlazak na seminar aikida koji se održavao na Planici u susjednoj Sloveniji. Godinama se bavio tim sportom. Nakon povratka iz Slovenije, umjesto u saborske klupe, vratit će se na svoj stari posao glumca u Satiričkom kazalištu Kerempuh, koji nije napuštao ni tijekom svog saborskog mandata. Glumom se počeo baviti kao dijete u Zagrebačkom kazalištu mladih, da bi potom završio i Akademiju dramske umjetnosti. Bio je i u zagrebačkom kazalištu Komedija te se u jednom trenutku vratio i u Zagrebačko kazalište mladih. Vili Matula ostvario je i brojne uloge u filmovima i TV serijama, dobitnik je više nagrada, a 1993. godine boravio je u Londonu na programu Summer Acting u Studiju Royal National Theatrea.

NACIONAL: Napuštate saborske klupe. Može li vaša nasljednica u Saboru biti uspješnija od vas?

Jelena Miloš će, bez ikakve sumnje, biti uspješnija političarka od mene. Kada smo u ljeto 2020. u drugoj izbornoj jedinici osvojili mandat, dogovorili smo da kao nositelj liste odradim prve dvije godine, a Jelena ostatak mandata. “Drugačija Druga” bio je naš slogan u kampanji. Jelena je godinama dobro poznata i cijenjena na aktivističkoj sceni. Stručna je u područjima socijalnih politika i radnog prava, a intenzivno se bavila i sindikalnim pitanjima. Poznajemo se više od deset godina. Jelena Miloš donedavno je radila u Bruxellesu u centrali velikog europskog sindikata uslužnih djelatnosti koji okuplja više od osam milijuna članova. U vrijeme boravka u Bruxellesu na njihovom sveučilištu magistrirala je politologiju.

NACIONAL: Otišli ste iz saborskih klupa, a prvi dan jesenjeg zasjedanja protekao je u napadu HDZ-a na vaše dvije platforme, Možemo! i Zagreb je naš!, jer navodno uzimate dvostruke naknade s obje osnove. Kako to komentirate u svjetlu plinske afere u kojoj je pokradeno milijardu kuna?

Cijela priča je proziran politički spin HDZ-a kako bi skrenuo pozornost s plinske afere u Ini. Ništa od navedenog nije istina. Na Mandatno imunitetnom povjerenstvu nisu naveli nijedan razlog zbog kojeg bi imenovanje Jelene Miloš bilo sporno. Ni zakonski ni moralno. Ne postoji nikakva mogućnost da se dobiva novac po dvije osnove. Oni to dobro znaju. Jedini im je razlog što žele ostaviti dojam da su svi lopovi poput njih u HDZ-u.

‘Svašta se može čuti u Saboru. Plenković je najbliži Münchhausenu kada državnim institucijama čestita na uspješno otkrivenoj plinskoj aferi’, kaže glumac i političar Vili Matula. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Niste politolog, po vokaciji ste glumac. Zaslužuje li ipak plinska afera s megapljačkom u Ini od milijardu kuna i glavnim akterima iz HDZ-a, raspisivanje prijevremenih izbora? I zašto ti izbori nisu mogući?

Kompletna vlada morala je istoga trena podnijeti ostavku. U svakoj normalnoj zemlji ne bi stigli potpisati ostavke. Bježali bi glavom bez obzira. S time se slažu svi osim Vlade i premijera. Hrvatska država je vlasnica 44 posto Ine. HDZ-ova vlada postavila je tri člana uprave, gotovo polovicu. Ti članovi uprave postavili su niže direktore, tako i Damira Škugora na četvrtoj razini odgovornosti. Što tu još nije jasno? Škugor je maznuo milijardu kuna na plinu. Zbog toga je Plenkoviću pao tjelesni imunitet. Nema snage dati ostavku, kamoli raspustiti Vladu. Doktori su mu zabranili da se bahati na aktualnom satu. Nacija je zabrinuta da premijer ne izgubi samodopadnu aroganciju. Dio tog ogromnog novca moguće je trebao biti transferiran i nekim drugim prevažnim igračima iz HDZ-a. Ali još jedan element u toj pljački je ključan…

NACIONAL: Na koji element mislite?

Element globalne inflacije i enorman rast cijene plina. Škugora i ekipu novac je neočekivano zasuo. Očekivali su veliki novac, ali zasipao ih je ogroman novac. Zasula ih je mećava love. Apsurd je što Plenković državnim institucijama čestita na djelotvornosti i budnosti.

NACIONAL: Znači li to da ne očekujete ostavku premijera Plenkovića?

Nitko u Hrvatskoj ne očekuje ostavku Plenkovića. Ipak, aktivirali su žetončića Zekanovića. Za svaki slučaj. Vidjeli ste farsu kod dodjele članske iskaznice Zekanoviću…

NACIONAL: Dok premijer odbija raspisati prijevremene izbore tvrdeći da u teškom trenutku brani političku stabilnost, u Švedskoj su održani izbori nakon kojih je premijerka podnijela ostavku. Na tim izborima njena stranka je izgubila. Unatoč toj složenoj sigurnosnoj situaciji, i u Francuskoj su održani predsjednički i parlamentarni izbori. U Velikoj Britaniji bivši premijer Boris Johnson pao je i bez raspisivanja izbora jer su ga smijenili u vlastitoj Konzervativnoj stranci. Zašto je onda to u Hrvatskoj neprihvatljivo i nemoguće?

Premijer godinama govori o stabilnosti, no pritom ne misli na stabilnost sustava. Govori isključivo o osobnoj političkoj stabilnosti i o stabilnosti HDZ-ove klijentele. Kada je objavio pobjedu nad koronom i raspisao izbore, situacija je također bila dramatična. Tada su mu odgovarali izbori, sada mu ne odgovaraju. Plinska afera je politički razorna za HDZ i za Plenkovića.

‘Škugor je maznuo milijardu kuna na plinu. Zbog toga je Plenkoviću pao tjelesni imunitet. Nema snage dati ostavku, kamoli raspustiti Vladu. Doktori su mu zabranili da se bahati na aktualnom satu’

NACIONAL: Premijer Plenković je upozorio i na postojanje paramilitarnih skupina koje namjeravaju nasilno smijeniti njegovu vladu zato što mrze HDZ. Kao argument poslužio mu je prosvjed protiv HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, kada je priveden 17-godišnjak uhvaćen s Molotovljevim koktelima te je osumnjičen za terorizam. Kako to komentirate?

Platforma Možemo! nema nikakve veze s prosvjedom. To je općepoznato. Ni s organizacijom ni s dolaskom na prosvjed. Napad na Markovom trgu, u kojemu je teško ranjen dežurni policajac, premijer Plenković nazvao je terorizmom. DORH i SOA se s njim ne slažu, oni tvrde da je to čin pomahnitalog pojedinca. Premijer ne vjeruje SOA-i. DORH-u ne vjeruje nitko. Premijeru vjeruje HDZ-ova klijentela. Kako da itko zna što je tu istina? Ne slažemo se s idejama na tom prošlotjednom prosvjedu, kao što se ne slažemo ni s napadima na novinare na prijašnjim prosvjedima. Pitanje je vremena kada će premijer i HDZ podržati takve manifestacije. Sada osjeća da je riječ o terorizmu. U šatoru u Savskoj, unatoč plinskim bocama, njegovi istančani radari nisu detektirali terorizam. Osjetili su sjajnu priliku za političku samopromociju.

NACIONAL: Bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac raskinuo je koalicijski ugovor s Možemo! u Zagrebu. Osim što je prosvjedovao zbog nedostatka kvalitetne komunikacije s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, prijepor je bio i oko plaćanja roditelja odgajatelja, što je Možemo! na čelu s gradonačelnikom odlučio ukinuti. No hoće li te obitelji s većim brojem malodobne djece sada upasti u ozbiljne egzistencijalne probleme, ma što mislili o toj Bandićevoj inače populističkoj mjeri?

Teški egzistencijalni problemi pojedinaca i obitelji rješavaju se mjerama socijalne politike na razini države, a supsidijarno na razini gradova i općina ovisno o njihovim mogućnostima. Takve socijalne mjere ne uvjetuju se brojem djece, ne uvjetuju se zabranom zapošljavanja niti isključivanjem djece iz vrtića, kao što je to bio slučaj s Bandićevom mjerom.

Drugo, ta mjera nije imala nikakav socijalni cenzus pa su je mogli dobivati i oni koji spadaju u najbogatije kao i oni koji su egzistencijalno ugroženi. Sada će dosadašnji korisnici te mjere moći koristiti državne socijalne mjere pomoći ako su unutar socijalnog cenzusa, a Grad je ponudio i niz kompenzacijskih mjera usmjerenih na pristup vrtićima, zapošljavanje, pokretanje vlastitog posla, programe prekvalifikacije, obrazovanja i slično. Osim što se pokazalo da mjera nije bila demografska, za novac potrošen na tu mjeru do sada su sva djeca u Zagrebu mogla imati mjesto u vrtiću. I na kraju, zašto vladajući HDZ tu mjeru ne donese na državnoj razini ako misli da je dobra?

NACIONAL: No ukidanje te mjere osporio je i Visoki upravni sud?

Visoki upravni sud zaključio je da smo korisnicima mjere dali prekratak rok za prilagodbu. Nova mjera koju smo sada izglasali u Skupštini, znatno je postupnija. Važno je naglasiti da u svojoj odluci Visoki upravni sud kaže kako se ne radi o stečenim pravima. Sud je presudio da Gradska uprava ima pravo promijeniti odluku o roditeljima odgojiteljima i da je takva odluka utemeljena na legitimnom cilju. Sada ćemo tu odluku provesti postupnije kako bi se roditelji mogli lakše prilagoditi, no to će Grad koštati pola milijarde kuna.

‘Na cesti smo ležali prije kandidature Tomislava Tomaševića. Otkako smo ušli u Skupštinu 2017. “ne ležimo na cesti”’, prisjetio se Vili Matula aktivističkih dana prije ulaska u politiku. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Kako ste kao glumac doživjeli svoje dvogodišnje sudjelovanje u ozbiljnoj politici kao saborski zastupnik? Je li ta politika doista bila ozbiljna?

Politika zeleno-lijevog bloka krajnje je ozbiljna politika. Ozbiljna politika za ozbiljna vremena. Rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatska kriza, velika inflacija, obnova od potresa koja nedopustivo kasni… Sve su to ozbiljni problemi. Ne izazovi, baš problemi. Kada problem nazoveš izazovom, umjesto jednog imaš dva problema.

NACIONAL: Koliko ta ozbiljna politika ima veze s dramom, a koliko s komedijom? Jesu li političari dobri glumci u svojim ulogama? Jeste li ih, sada i sami u ulozi političara, uspjeli raskrinkati?

Ne utvaram si da sam baš ja u stanju raskrinkati loše političare, ali dobra satira satire i raskrinkava izopačene političare. Politika je neadekvatnom reakcijom česti uzrok tragedija. Pitajmo ljude u kontejnerima na Baniji, u neobnovljenim kućama u Prigorju i Zagorju, u brojnim kućama i zgradama u Zagrebu, radnike Brodosplita i tako dalje i tako dalje. Što je s hrvatskom industrijom općenito? To su tragedije. Još od starih Grka kazalište raskrinkava pozicije moći u politici. To je razlog zbog kojeg je kazalište moćnicima oduvijek bilo opasno.

NACIONAL: Izvodili ste u glumačkoj karijeri monodramu o barunu Münchhausenu, s kojom ste nastupali po cijeloj regiji. Riječ je o čudesnim putovanjima plemića, koji je upamćen kao najveći lažljivac, po Rusiji. Imate li kakav asocijativni niz likova sličnih barunu Münchhausenu u hrvatskoj politici?

Laži političara razorne su za društvo. Münchhausenove laži samo su uvjetno laži: njegove priče raspaljuju maštu i publiku dovode do ushita. Laži političara čitave naraštaje vode u katastrofu. Međutim, u ove dvije godine zaista sam uvidio da nisu svi isti. Ne lažu svi političari, ne kradu svi političari. Ima političara koji zaista idu u Sabor zbog javnog dobra. No oni nisu vijest koja se prodaje pa ih se manje i prenosi.

NACIONAL: Jesu li političari bolji lašci od vašeg baruna Münchhausena? Koliko je premijer Andrej Plenković daleko od barunovih dogodovština?

Svašta se može čuti u Saboru. Plenković je najbliži Münchhausenu kada državnim institucijama čestita na uspješno otkrivenoj plinskoj aferi.

‘Laži političara čitave naraštaje vode u katastrofu. U ove dvije godine zaista sam uvidio da nisu svi isti. Ne lažu svi političari, ne kradu svi političari. Ima političara koji zaista idu u Sabor zbog javnog dobra’

NACIONAL: Funkcija saborskog zastupnika trebala bi i biti najviša politička funkcija. Sabor donosi zakone, a ti se zakoni tiču života građana.

Pozicija saborskog zastupnika visoka je politička funkcija zakonodavne vlasti. Sve što vlast radi ili ne radi, duboko se tiče života svakog pojedinog građanina. Mi u Klubu zeleno-lijevog bloka borimo se za unapređenje rada Sabora. Predlažemo značajne promjene poslovnika. Tražimo uvjete za uistinu odgovoran i ozbiljan rad na zakonima, uz stvarnu suradnju najboljih stručnjaka za svako pojedino područje. S najboljim administrativcima izvršne vlasti i najvažnije, sa zainteresiranom javnošću. HDZ je u predugim godinama svoje vladavine tragično oslabio ulogu Sabora. Time je parlamentu potpuno srozao ugled.

NACIONAL: Kako ćemo se u Europi boriti protiv dolazeće „ruske zime“ praćene prijetnjom ruskog predsjednika Putina da će obustaviti isporuku plina Europi?

Napoleon i Hitler pokušali su osvojiti Rusiju i slomili zube. Sada Rusi lome zube u Ukrajini. Rusija će gorko požaliti Putinovu krivu procjenu. Europi kao i nama neće biti lako ove zime. Najstravičniju cijenu platit će ipak Ukrajinci.

NACIONAL: Globalno zatopljenje jedna je od važnih politički tema platforme Možemo! Hoćemo li zbog tog zatopljenja lakše preživjeti dolazeću zimu?

Za klub zelene ljevice pitanje pravedne tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu možda je i najvažnija tema.

U Saboru sam nekoliko puta govorio o klimatskoj krizi. Danas se već može govoriti o klimatskoj katastrofi. Saborska većina to stanje naziva klimatskim promjenama. Vi ste ga nazvali globalnim zatopljenjem. Europski parlament još 2019. godine proglasio je klimatsku krizu! Zalažemo se za najhitniju energetsku tranziciju. Već sutra solare i toplinske pumpe može proizvoditi i hrvatska industrija. Imamo potrebno znanje i vještine. Moramo povući europski novac namijenjen za energetsku tranziciju. Na tome se mogu otvoriti kvalitetna radna mjesta u kratkom roku. S time moramo početi odmah kako sljedeće zime ne bismo imali istu paniku.

NACIONAL: Član ste platforme Zagreb je naš! unutar koje je aktivno djelovao i gradonačelnik Tomislav Tomašević, a platforma Možemo! danas vlada Zagrebom. Kakva je to inicijativa bila, a kako danas upravljate glavnim gradom?

Zagreb je NAŠ! je platforma koja se borila za vraćanje otetog javnog i zajedničkog dobra u gradu Zagrebu. Danas upravljamo Zagrebom u političkom savezu s Novom ljevicom i Zelenom alternativom. Gradonačelnik Tomašević u prošlom je sazivu Skupštine bio daleko najaktivniji zastupnik. Upoznao je najdublje probleme Zagreba naslijeđene od prošle vlasti.

‘Napoleon i Hitler pokušali su osvojiti Rusiju i slomili zube. Sada Rusi lome zube u Ukrajini. Rusija će gorko požaliti Putinovu krivu procjenu, iako Europi kao i nama neće biti lako ove zime’

NACIONAL: U to ste vrijeme, buneći se protiv investicije Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu, ležali na cesti pokušavajući spriječiti gradnju podzemne garaže u Varšavskoj…

Najmanje smo ležali, ali ako baš hoćete… Na cesti smo ležali prije kandidature Tomislava Tomaševića. Otkako smo ušli u Skupštinu 2017. “ne ležimo na cesti”. Organiziramo osmišljene akcije koje građani prepoznaju i na izborima nagrađuju pobjedama.

NACIONAL: Gradonačelnika Tomaševića počeli su optuživati i da se previše približio premijeru Plenkoviću i HDZ-u, a na trenutak je izgledalo i da je pukla vaša koalicija s SDP-om. Može li bez suradnje s premijerom Plenkovićem, u čijim su rukama glavni transferi novca, gradonačelnik Tomašević uspješno djelovati? Posebno kada je riječ o obnovi Zagreba nakon potresa?

Postoji zakonom propisana suradnja države i gradske vlasti. Ogromni nagomilani problemi moraju se hitno rješavati. Posebno obnova od potresa. Tomaševićeva uprava odmah je krenula u posao oko obnove. Popisala je sve oštećene zgrade i pripremila svu dokumentaciju koju su tražili Fond za obnovu i Zakon o obnovi. U rekordnom roku napisali su veliki broj projekata za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Jednako tako, Gradu je u nadležnost dana samo obnova javnih zgrada, a ako pogledate samo u području obrazovanja, vidite da se svakoga tjedna otvara novoobnovljena škola. Da je takva dinamika i s privatnim zgradama, koje obnavlja država, mogli bismo reći da je obnova krenula.

NACIONAL: Novac za obnovu nakon potresa došao je iz Fonda solidarnosti Europske unije. Tko je stavio šapu na ta sredstva? Je li to ipak aktualna vlada?

To je novac sviju nas, no kontrolu nad njim ima Vlada. Gradonačelnik Tomašević, dogradonačelnici i Gradska uprava daju sve od sebe kako bi se novac za obnovu utrošio u najkvalitetnije pripremljene projekte od najvećeg prioriteta za građane Zagreba.

Vrlo uspješno i temeljito obnavljamo škole. Do sada smo obnovili nekoliko škola i nastavljamo. Sve što je do sada obnovljeno, strukturno je i statički izvrsno odrađeno, ali i energetski unaprijeđeno. Sve je ojačano protiv bitno jačih potresa od ovoga koji je razorio Zagreb. No ako država ne odradi svoj dio posla, sredstva se neće utrošiti na vrijeme.

Komentiraj