VIJENCI I KAKTUSI Ozren Grabarić i Sara Stanić neka zamijene uloge: Ona da bude poštarica a on susjed

DNEVNIK

Srijeda, Nova TV, 19.15

Prva vijest je pušteni Sanader. Sve druge televizije s nacionalnom koncesijom, čak dvije, ponašale su se internacionalno. Obje, i HRT i RTL TV, počele su svoje dnevnike protokolarnom gnjavažom: sastali se predsjednici naših susjednih država i Joe Biden, ovog puta kod predsjednice naše države. Kao i nedavno, kad je vukovarska komemoracija bila na drugom mjestu, tako Nova TV i njeno uredničko i vlasničko osoblje opet otkrivaju tajne novinarskog zanata drugim televizijama.

STUDIO 4

Četvrtak, HRT 4, 9.35

Vjerovali vi ili ne, novinarka Silvana Menđušić čita nam današnje novine. Umjesto da osobno obilazi ljude i svojim bezizražajnim čitanjem novina gnjavi one koji su na ulici, u tramvajima i koji se ne mogu braniti na bilo koji način, osim recimo treptanjem, od njene indiferentne revnosti, gđa Menđušić mudro je izabrala da nam se obrati iz studija, uz pomoć odašiljača na Sljemenu, kamere u studiju javne TV, antene i pripadajućih troškova za struju. Iz sigurne udaljenosti napala nas je zdrave i prave čituckanjem političkih članaka koje su objavile dnevne novine. Zašto se Silvana Menđušić odrekla svoje idealne publike? Onih u tramvajima? Zato što HRT-u publika ne treba i zato što dobar dio voditelja i urednika HRT-a nije u stanju privući nezainteresiranu publiku.

NAJDUŽI DAN

Četvrtak, HRT 1, 20.56

Prošli Najduži dan“ bio je o onom gospodinu iz Vukovara koji je, s grupom entuzijasta, uredio kupalište za djecu i odrasle na dunavskom otoku. Stvar je bila izuzetno kvalitetna, jer je g. Ivica Franić Srna zanimljiva osoba. Lik ne samo da ima smisla za humor, nego i zrači autoritetom u podnošljivoj mjeri. Nije agresivan. Taj čovjek je učinio nešto za svoju zajednicu, a ovaj današnji gost je veterinar koji vodi brigu o konjima u Sinju (onima koji trče Alku). Čast njegovu poslu, ali zahvaljujući istoj ekipi Drugog plana“ koja je radila i ovaj nastavak serije, ne zna se niti će se ikada znati po čemu je g. veterinar zaslužio da se pojavi u seriji koju je otvorio onaj Srna. Gledanje logističara Sinjske alke stropoštalo se na samo dno kad smo vidjeli da je snimljen kako puši, kao da je pušenje nešto normalno. Likovi koji u kadru puše, danas ne postoje na pristojnim televizijama.

BOKS: KLIČKO – FURY

Subota, RTL TV, 22.53

Na početku meča bilo je pitanje tko će pobijediti, a na kraju tko je bio bolji komentator: boksač Željko Mavrović koji je bio iskreno oduševljen boksačkim umijećem novog svjetskog prvaka Tysona Furyja ili trener Leonard Pijetraj i njegov boksač Filip Hrgović, koji su napali Furyja kao da ih je nečim osobno uvrijedio, ali nije: on je samo postao prvak svijeta u superteškoj kategoriji. Mladi Hrgović srljao je do ruba nesportskog incidenta kad je izjavio da bi on sada najradije utrčao u ring u Düsseldorfu i prebio jednog od dvojice boksača. Ma što jednog, obojicu, obojicu – podržali su pametni voditelj i sportski trener Hrgovićevu samoubilačku namjeru. RTL TV morala bi ubuduće pažljivije birati osobe za svoje emisije prije i poslije izravnog prijenosa.

OGLASI

Nedjelja, HRT 1, 12.25

Poslije one prve troslojno duhovite reklame s Milom Hrnićem u glavnoj ulozi, dočekali smo vrtoglavi pad kvalitete u nastavku. Tvorci ovog nastavka povjerovali su da g. Hrnić može glumiti, pa su na njegova široka pleća natovarili pretežak zadatak. Popularni Milo u nevolji se pokušao snaći tako što je tekst kojim su ga nepotrebno i loše opteretili, izgovarao jako glasno. Da je glumac, rekli bismo da preglumljuje, a kako je on pjevač, možemo se samo zapitati zašto Milo urla, umjesto da govori normalno. Identičan pad, s uspjeha u prvoj reklami na razočaranje u nastavku, doživjela je ona reklama s poštarom i gospođom na prozoru. Za razliku od prve, sad je poštar najjači lik, što je teška greška. Ozren Grabarić i Sara Stanić samo su trebali zamijeniti uloge. Ona poštarica a on bespomoćni susjed, nalakćen na prozor.

PLODOVI ZEMLJE

Nedjelja, HRT 1, 12.30

Voditelj i urednik Vlatko Gregurić (nasljednik temperamentnog Ive Lončara) u studiju je razgovarao s gđom Ružicom Vukovac, pravnicom i općinskom načelnicom Velike Kopanice, rječitom političarkom Mosta, saborskom zastupnicom. Od nje smo saznali da je godinama tražen dijalog s ministrom poljoprivrede. Sada je do dijaloga došlo, ali sad članove Mosta ne zanimaju funkcije, nego im je najvažnije da od vladajućih strana dobiju političku volju za reformiranje odnosa prema selu. Ako bude političke volje za promjenama, lako ćemo se dogovoriti o nadzoru nad izvršenjem naših prijedloga. Da je pokojni g. Lončar razgovarao s ovom članicom Nacionalnog vijeća Mosta, saznali bismo puno manje, ali bi sadašnji ministar poljoprivrede odustao od toga da ikada više u životu bude ministar.

Komentiraj