Vijeće sigurnosti UN-a usmjerava sankcije prema Islamskoj državi

EPA/JASON SZENES

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda upozorilo je u četvrtak da neke zemlje ne provode sankcije protiv Islamske države, a susret ministara financija usmjerio je globalnu pozornost na presijecanje financiranja ove militantne skupine.

15-člano vijeće jednoglasno je usvojilo rezoluciju koja povezuje postojeće mjere protiv financija Islamske države i pruža naputke za provedbu kako bi navelo više zemalja da djeluju.

Rezolucija se temelji na zaključku Vijeća sigurnosti iz veljače koji je zabranio trgovinu starinama iz Sirije, zaprijetio sankcijama svakome toko kupuje naftu od Islamske države i s al Qaedom povezanih militanata Fronte Nusra i pozvao zemlje da prestanu plaćati otkupnine.

“Već imamo mnogo alata…skupit ćemo zajedno mnogo niti, ali ono što je najpotrebnije je da države rade ono što trebaju raditi”, rekao je američki dužnosnik govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan.

Rezolucija “izražava zabrinutost zbog nedostatka provedbe” ranijih rezolucija protiv al Qaede i Islamske države.

Vijeće je promijenilo naziv svojeg programa sankcija protiv al Qaede u “Odbor za sankcije ISIL-u (Daesh) i al Qaeda-i” – Islamska država je poznata i kao ISIL i Daesh – i pozvao države da u roku od 120 dana izvijeste o njihovoj primjeni sankcija.

Islamska država, koju je Odbor za sankcije Vijeća sigurnosti stavio na crnu listu kao ogranak al Qaede u Iraku u svibnju 2013., zauzela je velike dijelove teritorija u Iraku i Siriji na kojima je proglasila kalifat.

  • Vijeće je isto tako posebno zatražilo od država da izvijeste o “zabranama da se na njihovom teritoriju prebacuje u ili iz (Islamske države ili Fronte Nusra) nafta, naftni proizvodi, modularne rafinerije i s njima povezani materijali”.

Islamska država je zaradila više od 500 milijuna dolara trgujući naftom, a velike količine prodala je sirijskoj vladi dok je dio otišao u Tursku, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva financija prošli tjedan.

Rezolucija čiji su nacrt napravili SAD i Rusija kao rezultat planirane 18-mjesečne revizije programa sankcija al Qaedi, usvojena je na sastanku ministara financija zemalja članica Vijeća sigurnosti kojim je predsjedao američki ministar financija Jack Lew. Sjedinjene Države predsjedaju Vijećem u prosincu.

Na popisu sankcioniranih za ISIL i al Qaedu trenutno su 243 pojedinca i 74 entiteta. Podvrgnuti su embargu na oružje, globalnom zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Rezolucija isto tako traži od zemalja da spriječe svoje građane da financiraju ili pružaju usluge “terorističkim organizacijama ili pojedinim teroristima u bilo koju svrhu, uključujući ali ne ograničavajući na novačenje, obuku ili putovanje čak i u slučaju nepostojanja veze s određenim terorističkim činom”.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda kažu kako je oko 22.000 stranih boraca iz oko 100 zemalja povezano s al Qaedom i Islamskom državom u Siriji i Iraku.

Komentiraj