Screenshot/YouTube

VIDEO: Ukrajinski redatelj Oleg Sentsov u Rusiji osuđen na 20 godina zatvora zbog terorizma

Ruski je sud u utorak osudio ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora zbog planiranja planiranja terorističkih napada na Krimu. 39-godišnji Sentsov uhićen je u svibnju 2014. godine tijekom prosvjeda protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka dva mjeseca ranije, prenosi BBC.

Sentsov opovrgava optužbe, a Rusija niječe kako je on politički zatvorenik. Uz Sentsova, na suđenju je bi još jedan krimski aktivist, Alexander Kolchenko koji je osuđen na deset godina zatvora.

Nakon čitanja presude, ova su optuženika otpjevala ukrajnsku nacionalnu himni na vojnom sudu u ruksom gradu Rostovu.

 

  • Sentsov, najpoznatiji po filmu ‘Gamer’ iz 2011. godine, bio je optužen da je organizirao terorističku skupinu. Tužitelji navode kako je bio uključen u dva pokušaja paleža u gradu Simferopol. Ukrajinske vlada kaže kako je redatelj kažnjen jer je proukrajinski aktivist na Krimu. Prošlog tjedna tužitelj je zatražio 23 godine zatvora za Sentsova i 12 za Kolchenka.

 

Redatelj je naveo kako su ga 24 sata tukli u zatvoru, ne bi li od njega izvukli priznanje. Ali, istražitelji su odbili otvoriti slučaj s optužbama za mučenja, sugerirajuči da si je ozljede nanio sam.

Slučaj protiv Sentsova prvevstveno se temelji na iskazima dvojice muškarava koji već odslužuju sedam godina u zatvoru. Skupine za ljudska prava osudile su ovu presudu, a britanski ministar David Lidington je rekao kako je duboko zabrinut zbog kazne.

“Drži se Oleg, vrijeme će proći, a oni koji su organizirali sve ovo naći će se na optuženičkoj klupi”, napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Peticiju za puštanje Sentsova potpisali su brojni pozbati, uključujući europske filmaše Mike Leigh, Ken Loach i Agnieszka Holland. Slučaj je privukao i potporu proslavljenog ruskog redatelja Nikite Mihalkova, koji ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te otvoreno podupire rusku aneksiju Krima.

Sentsov nije jedini Ukrajinac u zatvoru u Rusiji, navodno zbog terorizma i špijunaže. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina “jedanaest ukrajinskih političkih zatvorenika nalazi se u ruskim zatvorima”. U zatvoru je i pilotkinja helikopetra Nadia Savčenko, optužena za ubojstvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine u lipnju 2014. Njoj će se suditi u Donecku i može biti osuđena na do 25 godina zatvora.

Komentiraj