VIDEO Protivnici Konvencije prikupljat će potpise za referendum

HINA

Protivnici Istanbulske konvencije ne odustaju. U svibnju će početi prikupljati potpise s ciljem da se raspiše referendum na kojem bi građani odbacili Konvenciju. A najavljuje se i referendum o izmjeni izbornog zakona, izvještava televizija N1 (VIDEO).

Žele otkazati Istanbulsku konvenciju i ne odustaju, iako mnogi pravni stručnjaci tvrde – da za to nema nikakve šanse. Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” osnovala je organizacijski odbor i najavljuje da će u svbinju skupljati potpise. Planiraju ih skupiti oko 400 tisuća kako bi se postavilo pitanje: jeste li za to da Hrvatska otkaže Konvenciju.

Međutim, ustavni stručnjaci i dalje ponavljaju da se referendumom ne može odlučivati o ljudskim pravima niti da je referendum o otkazivanju međunarodnog ugovoru nešto što je u skladu s hrvatskim Ustavom. Ističu da ni argument o članku 80 same Konvencije – ne povećava šanse za uspjeh ove inicijative.

“Moguće je otkazivanje konvencije, ali to je u nadležnosti Vlade. Ne može se referendumom naložiti Vladi da donese neku odluku. Referendum Sabor može raspisati o promjeni zakona, Ustava ili nekom drugom pitanju u djelokrugu Sabora. Da li će Vlada otkazati neki međunarodni ugovor je isključivo u nadležnosti Vlade, kazao je ustavni stručnjak Mato Palić.

Referendum za otkazivanje ne brine pak šefa SDP-a – smatra da ne može biti uspješan, jer ratificirana je Istanbulska konvencija, kaže, civilizacijski doseg nakon kojeg Hrvatska neće biti ista.

S refrendumskom inicijativom nije upoznat, kaže, premijer. Poručuje da je razgovarao i s glavnim tajnikom Vijeća Europe te da će Hrvatska inicirati da se organizacija jasnije odredi po pitanju Konvencije kako bi pomogla Vladama koje su Konvenciju ratificirale i koje, kako kaže, trpe neugodnosti zbog paneurospke, orkestrirane kampanje.

No, refrendum o otkazivanju Konvencije čini se ne podržavaju niti svi koji su izašli u prosvjede. Sami organizatori kažu da ih je odbacila Inicijativa “Narod odlučuje” koju, između ostalih, podržava Željka Markić. Oni se o tome zasad ne izjašnjavaju, samo najavljuju svoj referendum. Onaj o promjeni izbornog sustava.

Željka Markić uspjela je s refrendumom o braku, no 2014. nije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa za provedbu refrenduma kakvog najavljuje i danas. Obje referendumske inciijative u isto će vrijeme pokušati skupiti potrebne potpise: 10 posto od ukupnog broja birača.

Komentiraj