VIDEO: PAUL KANTNER Preminuo jedan os osnivača legendarnog Jefferson Airplanea

Paul Kantner, pjevač, gitarist i jedan od osnivača rock benda Jefferson Airplane, preminuo je u 74. godini. Njegova publicistkinja i bivša djevojka Cynthia Bowman objavila je kako je preminuo od posljedica otkazivanja organa i septičkog šoka.

Jefferson Airplane, bend iz San Francisca, je najpoznatiji po pjesmama ‘Somebody to love’ i ‘Volunteers’, a smatraju se pionirma psihodeličnog zvuka. Osnovani su 1965. godine, kada je filk umjetnik Balin odlučio osnovati rock grupu kao odgovor ‘britanskoj inveziji’ predvođenoj Beatlesima.

Imali su pet albuma sa zlatnom nakladom u SAD-u. NJihov rani hit ‘White Rabbit’ bila je kombinacija priče ‘Alisa u zemlji čudesa’ i konzumacije droge, a kasniji su hitovi imali političke poruke hipi pokreta. Bend je promovirao seks, psihodelične droge i socijalne slučajeve. Svirali su na festivalima poput Monterey i Woodstock.

Grupa se počela osipati nakon incidenta na festivalu Altamont, kada je skupina Hells Angelsa, unajmljenih kao osiguranje, ubila gledatelja i pretukla Balina. Kantner je tada izdao solo album, koji je bio dobro prihvaćen. 1974. godine pridružio se Balinu i supruzi Slick u grupi ‘Jefferson Starship’, koja je bilježila uspjee sve do 1980-ih godina.

Kasnije su se, zbog tužbi, preimenovali u Starship. U tom su izdanju imali dva velika hita – ‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’ i ‘We Built This City’. Kantner je bio na turnejama sa ‘verzijama’ Airlplanes, Starshipa i vlastitim bendom tijekom 1990-ih i 2000-ih godina.

Iza sebe je ostavio troje djece.

Komentiraj