Novo veliko curenje financijskih dokumenata otkrilo je kako svjetski moćnici i najbogatiji ljudi svijeta, uključujući i britansku kraljevsku obitelj, potajno ulažu velike količine novca u offshore tvrtke – takozvane porezne oaze, piše u nedjelju BBC.

Curenje informacija, nazvano Paradise Papers, sadrži 134 milijuna dokumenata, većinom iz jedne vodeće tvrtke u offshore financijama. Kao i prošlogodišnji Panama Pepers, dokumente su dobile njemačke novine Süddeutsche Zeitung.

Među ljudima koji su razotkriveni u dokumentima je i tajnica Donalda Trumpa koja ima udjele u ruskoj tvrtki koja se nalazi pod sankcijama SAD-a. Najavljuje se kako će kroz sljedeći tjedan biti objavljena imena osoba i tvrtki koje su umiješane u ovu novu aferu. Većinom će se baviti načinom na koji političari, milijarderi, slavne osobe i zvijezde kroz offshore kompanije štite svoj novac od poreznih inspektora.

Paradise Papers otkrivaju kako je oko 13 milijuna dolara privatnog novca britanske Kraljice ulagano u offshore tvrtke. Novac je prebačen na račune na Kajmanskom otočju i Bermudi. Iako nema ništa ilegalnog u ovim ulaganjima, niti se tvrdi da Kraljica ne plaća porez, ali postavlja se pitanje treba li engleska kraljica ulagati u offshore tvrtke.

Paradise Papers pokazali su i kako su Twitter i Facebook primili stotine milijuna dolara investicija za koje trag novca vodi do ruskih državnih financijskih institucija. Uz fondove na Kajmanskom otočju povezan je i glavni financijaš kanadskog premijera Justina Trudeaua, a rezultati istrage pokazali su kako se offshore računima, da bi izbjegle plaćanja poreza, koriste i tvrtke kao što su Nike i Apple.

Paradise Papers: Secrets of the global elite

Today we release the Paradise Papers. Our network of more than 380 journalist has spent 12 months sifting through more than 13.4 million documents. Here's what they found: http://icij.org/investigations/paradisepapers #ParadisePapers

Posted by The International Consortium of Investigative Journalists on 5. studenoga 2017

Komentiraj