Screenshot YouTube

VIDEO: Švedski film ‘Granica’ se još uvijek prikazuje u kinima

Zanimljiv švedski film ‘Granica’ (Gräns) prikazuje se u kinima.

Uz čak 97% pozitivnih ocjena temeljenih na više od stotinu zaprimljenih tekstova na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika te pet nominacija za nagradu Europske filmske akademije, ova mješavina romantike, nordijskog noir filma, društvenog realizma i natprirodnog horora zaslužuje pažnju.

Poznata švedska glumica Eva Melander, u glavnoj ulozi Tine, ostvarila je jednu od najboljih uloga svoje karijere koja je ovjenčana nominacijom za prestižnu nagradu Europske filmske akademije u kategoriji glavne glumice. Tina je zaposlenica carinske kontrole gdje do izražaja dolazi njezin posebni talent. Niti jedna zabranjena supstanca, niti jedna prokrijumčarena stvar ne može joj umaći. Međutim, jednoga dana ona se susreće s čovjekom koji zrači aromom koja joj je do tog trenutka bila potpuno nepoznata. Prije nego toga postane svjesna, otvaraju joj se vrata u mitološki svijet…

Uloge: Eva Melander, Viktor Åkerblom, Eero Milonoff

Redatelj: Ali Abbasi

Nagrade:

Oscar 2019 (nominacija u kategoriji najbolje maske), Cannes Film Festival 2018 (Un Certain Regard), Europska filmska nagrada 2018 (najbolji specijalni efekti, najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji scenarij).

O redatelju:

Ali Abbasi rođen je u Teheranu 1981. godine. Tamo je kratko vrijeme studirao Politehničko sveučilište i radio kao pisac. Kasnije se preselio u Europu te u Stockholmu upisao znanstvenu akademiju s namjerom studiranja arhitekture. Godine 2007. započeo je studirati filmsku režiju u nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj gdje je diplomirao 2011. godine s kratkim igranim filmom ‘M For Marcus’. Godine 2016. snimio je redateljski dugometražni prvijenac, horor dramu ‘Shelley’ s kojom je nastupio na filmskom festivalu u Berlinu. ‘Granica’ je njegov drugi dugometražni igrani film.

Komentiraj