VIDEO: JOSIP MANOLIĆ: “Potres je bio tako snažan da sam na svoj stoti rođendan skočio iz kreveta”

Najdugovječniji hrvatski političar proslavio je jučer svoj stoti rođendan, ali zbog razornog potresa koji je uzdrmao Zagreb, kao i zbog uznapredovale pandemije koronavirusa, nije se previše veselio i rođendan je proslavio u najužem krugu obitelji i prijatelja. Iako se na društvenim mrežama, kao i na Facebook stranici ‘Joža Manolić je nadživio’, često mogu naći razni duhoviti sadržaji na račun njegovih godina o tome kako se Manolić, na primjer, sjeća potresa iz 1880. ili kako kaže: “Nadam se da ova epidemija korona virusa neće biti poput kuge 1349. Tri dana živo biće nisam sreo”, istina je da je ovo uistinu bio najstrašniji potres koji je Manolić doživio jer je zadnji tako snažan potres Zagreb pogodio prije 140 godina, a njemu je ‘tek’ – sto.

U izjavi za nacional.hr na pitanje kako se osjeća za svoj stoti rođendan, Josip Manolić je rekao:

“Osjećam se objektivno dosta loše jer me na moj rođendan probudio potres i to tako žestok potres kakav ja u sto godina nisam doživio u Hrvatskoj. To je tako bio žestok potres da sam ja iskočio iz kreveta, a istom sam se i probudio. Čovjek mora imati dobre živce da to preživi, a da ne ostane strah u njemu.”

O koronavirusu Manolić kaže: “Taj koronavirus doživio sam vrlo neugodno jer me ona uspjela ubaciti u jednu samoizolaciju da moram paziti s kim ću razgovarati, koliko ću razgovarati i gdje ću razgovarati. Ograničila je moj krug kretanja koji je i inače bio ograničen s mojoj nemogućnosti kretanja zbog išijasa. Tako da sad ove mjere koje Vlada poduzima u cijelosti podržavam. Podržao sam to jer postoje određene zaraze koje su upućene prema pojedincima, ali ova zaraza je upućena prema čitavoj zajednici, široj i užoj. I mi se kao zajednica i država moramo kolektivno suprotstaviti širenju te bolesti. Ove mjere koje je Vlada poduzela zajedno s policijom i stupnjem znanosti naše medicine mislim da možemo biti zadovoljni. Zadovoljni jer rezultat tih mjera bit će sprečavanje širenja te opake bolesti. Bez obzira što ona nameće određene obveze svakom pojedincu, svakoj instituciji i svakom krugu naših građana. Ne može se reći ja nisam zainteresiran za za tu bolest, ne ti si zainteresiran već i zbog toga što si i sam ugrožen od te bolesti i to je ono što je motiv za svakoga da se aktivno uključi u suzbijanje širenja te bolesti.”

Međutim, unatoč šoku zbog potresa i koronavirusa, Manolić i u ovo kritično vrijeme ne odustaje od politike pa u ovoj godini vidi pozitivne političke promjene:

“Objektivno gledajući ova godina je ipak počela vrlo uspješno rješavati određene probleme. Imali smo dvoje briljantne izbore, izbore za predsjednika Republike koji je briljantno pobijedio svog protivnika i zapečatio jedan period koji će biti vrlo dugačak, bar deset godina razvoja Republike Hrvatske u demokratskom pogledu, a isto tako i u rješavanju državničkih problema, kako unutar zemlje tako i sa našim susjedima. Drugi izbori, pobjeda Plenkovića u ovim stranačkim izborima isto tako je otvorila prostor jednom demokratskom razvoju Hrvatske.”

Komentiraj