VIDEO: Hranj: Hrvatska je potpuno spremna za nadolazeću protupožarnu sezonu

Kao što smo i najavili, u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku je u petak, 24. travnja 2020. održan radni sastanak sastavnica sustava domovinske sigurnosti na kojem je se razgovaralo o poduzetim aktivnostima vezanima za ovogodišnju protupožarnu sezonu, pripremama za sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnosti te predstojeću međuresornu vježbu “Sigurnost 20”.

Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednici Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici te pripadnici Protupožarne eskadrile.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo održanim operativnim sastankom te stanjem i planom priprema svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti uoči ovogodišnje protupožarne sezone.

“Dali smo smjernice koje je potrebno napraviti još u ovih četrdesetak dana prije početka PP sezone. Ono što je važno, pripremamo jednu međuresornu vježbu “Sigurnost 2020″ koja će biti održana krajem svibnja s ciljem provjere svih potrebnih procesa, procedura i tehnike koje su vezane za koordinaciju svih operativnih snaga, zatim sustave veza i komunikacije i sve ono što je potrebno napraviti da bi dočekali spremni ovogodišnju PP sezonu. Zajedno smo zaključili da je sustav domovinske sigurnosti spreman za ovogodišnju PP sezonu, da su naše glavne operativne snage spremne i da će se svim tim snagama zapovijedati iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva iz Divulja. Ovo zapovjedništvo se i prošle i pretprošle godine pokazalo dobrim i vjerujem da će se pokazati i dobrim u ovogodišnjoj PP sezoni”.

Realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusom

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj naglasio je kako je nakon obavljene analize razine spremnosti svih sastavnica PP sezone jasno da Hrvatska vojska u tu sezonu ulazi potpuno spremna. Također je naveo kako ovogodišnja statistika pokazuje da je prva faza PP sezone 2020. u odnosu na prošlogodišnje jedna od najaktivnijih prema broju požara.

“Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusom, no Hrvatsku vojsku ni sastavnice sustava domovinske sigurnosti neće spriječiti u obavljanju njihovih zadaća”, istaknuo je Hranj.

 

Pripreme za protupožarnu sezonu nikada ne prestaju

Pukovnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik i pilot 855. PPE istakao je kako pripreme za protupožarnu sezonu nikada ne prestaju, one traju cijele godine te kako je PP eskadrilu u potpunosti spremna za zadaće ovogodišnje protupožarne sezone.

Komentiraj