facebook.com

VIDEO: UTØYA Tragični događaj prikazan iz perspektive žrtava

Norveška drama ‘Utøya, 22. srpnja’ počela se prikazivati u kinima.

Dana 22. srpnja 2011. godine pet stotina mladih ljudi koji su došli u ljetni kamp na otok Utøya napadnuto je od strane desničarskog ekstremista. Ubojiti napad iza sebe je ostavio 69 žrtava. Redatelj Erik Poppe usudio se o stravičnim događajima toga ljeta snimiti film. Njegova drama otvara se dokumentarnim snimkama Osla gdje je isti napadač postavio auto-bombu koja je ubila osmero ljudi; nakon toga film se prebacuje na otok. Priča slijedi 19-godišnju Kaju koja nekoliko dana svojih praznika provodi sa svojom mlađom sestrom Emilie. Njih dvije svađaju se zbog toga što Emilie nije raspoložena vrijeme provoditi u kampu, a pogotovo ne želi otići na roštilj. I tako Kaja ostaje sama. Odjednom se čuje pucanj. Ono što slijedi 72-minutna je rekonstrukcija događaja prikazana iz perspektive žrtava.

O redatelju:

Erik Poppe rođen je u Oslu 1960. godine, svoju karijeru je započeo kao novinarski fotoreporter osvojivši nekoliko nagrada. Nakon što je diplomirao na dramskoj akademiji u Stockholmu, na nekoliko je igranih filmova radio kao snimatelj prije nego je 1999. godine režirao svoj prvi film ‘Schpaa’ koji je prikazan u sekciji Panorama na Berlinaleu. Upravo je taj film postao dijelom njegove nagrađivane trilogije (tzv. Trilogije o Oslu), a koja se sastoji od filmova ‘Hawaii, Oslo’ i ‘Troubled Water’. Godine 2017. snima film ‘The King’s Choice’ s kojim također sudjeluje u sekciji Panorama na filmskom festivalu u Berlinu.

Nagrade: 

Amanda Awards, Norveška 2018 – Najbolja glumica (Andrea Berntzen), Najbolja glumica u sprednoj ulozi (Solveig Koløen Birkeland) / Berlin International Film Festival 2018 / European Film Awards 2018 / Ghent International Film Festival 2018 / Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival 2018 / Valladolid International Film Festival 2018;

Redatelj: Erik Poppe

Glavne uloge: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad…

Komentiraj