Veterinarski fakultet u Zagrebu: Profesor kojeg su studentice prijavile za seksualno uznemiravanje dobio otkaz

Autor:

18.02.2020., Zagreb - Spomenik Eugenu Podaubskom,  prvom dekanu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. 
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Nenad Turk dao je otkaz profesoru kojeg je ranije ove godine, za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje, prijavilo ukupno devet bivših i tri sadašnje studentice, javlja Telegram u srijedu.

Podsjetimo, u svibnju je potvrđeno kako je Stegovno povjerenstvo Veterine u svom postupku zaključilo da je profesor s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju “napravio tešku povredu radne dužnosti i protuzakonitim djelovanjem narušio ugled Fakulteta”.

Stegovno povjerenstvo profesoru je izreklo stegovnu mjeru otkaza ugovora o radu, no kako se radilo o prvostupanjskoj odluci, u daljnjem su postupku konzultirani Etičko povjerenstvo Veterinarskog fakulteta i Sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Utvrđeno postojanje elemenata seksualnog uznemiravanja

“Etičko povjerenstvo u lipnju je dalo mišljenje u kojemu zaključuje da sporno postupanje prijavljenog profesora nije bilo u skladu s načelima Etičkog kodeksa, odnosno da je utvrđeno postojanje elemenata seksualnog uznemiravanja i kršenje članka 12 stavka 1 Etičkog kodeksa”, priopćili su s Veterinarskog fakulteta te je na temelju toga donesena odluka o otkazu ugovora o radu.

S otkazom se suglasila i sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Prijava zbog koje je suspendiran nije bila prva na račun tog profesora. Studentice su ga prijavile i 2018. godine, no tada se ništa službeno nije pokrenulo, piše Telegram.

Prijave su, podsjetimo, zabilježene na nekoliko zagrebačkih fakulteta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.