Velikom skladatelju Igoru Stravinskom u progonstvu je pravoslavlje bilo dom

Igor Stravinski, jedan od najpoznatijih skladatelja i umova 20. stoljeća, u svojoj je glazbi častio kršćansku vjeru, skladajući značajnu kolekciju religioznih djela. Rođen je 17. lipnja 1882. blizu Sankt Peterburga.

Stravinski je napustio rodnu Rusiju tijekom samog razbuktavanja Velikog rata, kada se ustoličila komunistička revolucija, nastanivši se prvo u Švicarskoj, potom u Francuskoj. Iako je odgajan u Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, odvojio se od vjere tijekom ranih zrelih godina. Tek mu je sada, u vrijeme progonstva iz rodne zemlje, pravoslavlje pružalo dom daleko od doma, prijenosni znak pripadnosti ruskom narodu. Godine 1926., dok je bio u svojim četrdesetima, Stravinski je započeo redovito prisustvovati liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Parizu u kojoj su se okupljali ruski politički emigranti.

Godinama poslije Stravinski je kazivao kako je čudesno ozdravljenje imalo ulogu u njegovu obraćenju. Godine 1925., kada je patio od gnojnog čira na desnom prstu, molio se za ozdravljenje u crkvi u Nici ispred “čudotvorne” ikone. Nedugo poslije održao je koncert u Veneciji, i kada je sjeo za klavir kako bi odsvirao svoju klavirsku sonatu i skinuo zavoj sa svog prsta, otkrio je da je gnojni čin bio čudesno iscijeljen.

Komentiraj