Sve raspoložive policijske snage tragaju za odbjeglim Čaletom, još nije poznato ima li pomagače

 

U Splitu je danas nakon suđenja na Županijskom sudu, pobjegao Branimir Čaleta, muškarac optužen za ubojstvo svoje trudne djevojke. Policija je odmah krenula  u potjeru za Čaletom, koji je nakon suđenja zbog ubojstva trudne Ukrajinke pobjegao s lisicama na rukama.

Već satima traje intezivna potraga za Branimirom Čaletom

Neslužbeno se doznaje kako za Čaletom traga stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi, a osim Splita koji se “češlja” kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

Prisutni su i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su pravosudni policajci “sukladno propisima ispalili dva metka upozorenja” te napomenuli da “državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe”.

Dodaju i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Pravosudni policajci pucali u zrak

Podsjetimo, pravosudni su policajci su zapucali u zrak u blizini Županijskog suda u Splitu kako bi upozorili na odbjeglog okrivljenika. On je pobjegao preko parkirališta suda u trenutku kada su ga policajci vodili prema policijskom vozilu.

“Danas oko 12,10 sati na području Splita u Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca je pobjegao. Policija poduzima mjere traganja za osobom. Muškarac je odjeven majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe. Molimo građane ukoliko uoče navedenog muškarca da odmah obavijeste policiju na 192”, naveli su iz policije.

Evo za što se sve tereti Ćaleta, koji je danas pobjegao policajcima pred Sudom

Čaletu se tereti da je u rujnu 2013. godine u jednom hostelu svoju trudnu djevojku zbog ljubomore izudarao tupim predmetom po licu, a zatim ju izudarao po glavi, smrskavši joj lubanju i lice. Preminulo i nerođeno dijete.

Optuženi muškarac je nakon ubojstva preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja prošle godine bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU-a, a uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolnica za ustupanje kaznenog progona.

Splitsko tužiteljstvo je nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu tereteći ga da je 15. rujna 2013. između 14:15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u visokom stadiju trudnoće.

Muškarac je ženu ubio tupim tvrdim sredstvima kojima ju je snažno udario po glavi nanijevši joj osobito teške tjelesne ozljede opasne za život zbog kojih su preminule ona i nerođeno dijete, objavilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne otkrivajući identitet okrivljenika.

Optuženi Čaleta, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je pobjegao, a na nepoznatom mjestu odbacio je svoju odjeću te odjeću i mobitel žrtve.

Tužiteljstvo je predložilo da se protiv njega produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Glasnogovornik splitskog suda: “Morate pitati druge kako se ovo dogodilo”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner