Veliki Larry King: Intervjuirao je sve svjetske ‘face’, zbog karijere je promijenio i prezime

Larry King proveo je više od 25 godina na CNN-u. U svojoj emisiji ‘Larry King Live’ ugostio je i intervjuirao predsjedničke kandidate i predsjednike, celebrityje, sportaše, filmske zvijezde, ali i obične ljude. U mirovinu je otišao 2010. godine nakon što je snimio više od šest tisuća epizoda spomenute emisije.

“U dubokoj tuzi Ora Media izvješćuje da je umro naš suosnivač, voditelj i prijatelj Larry King. Preminuo je jutros u dobi od 87 godina u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Tijekom 63 godine rada na različitim platformama poput radija, televizije i digitalnih medija, Larry je napravio tisuće intervjua, dobio brojne nagrade i svjetska priznanja, koji svjedoče o njegovu jedinstvenom i trajnom talentu”, navodi se u priopćenju njegovog produkcijskog studija Ora Media u subotu.

Nije objavljeno od čega je preminuo legendarni voditelj. Američki su mediji krajem prosinca objavili da je Larry King hospitaliziran zbog komplikacija izazvanih zarazom koronavirusom.

Predsjednik CNN-a: “Obećajemo da ćemo nastaviti njegovu znatiželju prema svijetu”

“Tugujemo zbog smrti našeg kolege Larryja Kinga”, izjavio je predsjednik CNN-a Jeff Zucker.

“Otkačeni mladić iz Brooklyna imao je karijeru koja se protezala na radio i televiziju dostojnu povijesti. Njegova znatiželja prema svijetu pokrenula je njegovu nagrađivanu karijeru u medijima, ali svijet je privukao svojom velikodušnosti duha”, dodao je.

Zucker kaže da su na CNN-u posebno ponosni na 25 godina koje je Larry King proveo s njima. Njegovi intervjui, dodaje, tu su mrežu uistinu pozicionirali na međunarodnu scenu. “Naša CNN obitelj šalje svoje misli i molitve Larryjevoj obitelji. Obećajemo da ćemo u svom radu nastaviti njegovu znatiželju prema svijetu”, zaključio je.

Veliki zdravstveni problemi

Jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja na svijetu borio se s nizom zdravstvenih problema. Pretrpio je nekoliko srčanih udara, a 1987. godine podvrgnut je operaciji ugradnje peterostruke srčane premosnice. Ta ga je operacija potaknula da osnuje ‘Kardijalnu zakladu Larryja Kinga’, kako bi pružio financijsku pomoć onima koji nemaju zdravstveno osiguranje.

King je tek nedavno svijetu otkrio da mu je 2017. godine dijagnosticiran rak pluća te da je uspješno operiran. Prije dvije godine završio je na novoj operaciji – kako bi mu se otklonili problemi uzrokovani anginom.

Prošle je godine pretrpio i veliki osobni gubitak – u razmaku od samo osam tjedana umrlo je njegovo dvoje odrasle djece – 65-godišnji Andy King preminuo je zbog srčanog udara, a 52-godišnja kći Chaia King umrla je nakon što joj je dijagnosticiran rak pluća. Iza Kinga su ostala tri sina.

Intervjuirao svakog predsjednika od Forda do Obame

U svijetu ispunjenom zvjezdanim novinarima i voditeljima, King je, piše CNN, bio div – među najistaknutijim televizijskim ‘postavljačima pitanja’. Na stolici nasuprot njegove našli su se predsjednici, filmske zvijezde i sportaši svjetske klase.

Od drugih televizijskih zvijezda razlikovao se po ljubaznom i ležernom držanju prema sugovornicima. Usavršio je taj ležerni pristup u formatu pitanja i odgovora. Uvijek je bio nagnut prema naprijed i pažljivo slušao svoje sugovornike. Rijetko ih je prekidao. “Nikad nisam ništa naučio dok sam pričao”, znao je reći King.

U 25-godišnjoj karijeri na CNN-u u svojoj je emisiji odradio više od 30 tisuća intervjua, među kojima i svakog američkog predsjednika od Geralda Forda (38. američki predsjednik, od 1974. do 1977.) do Baracka Obame (44. američki predsjednik, od 2009. do 2017.), te na tisuće telefonskih poziva gledatelja. Dalai Lama, Eleanor Roosevelt, Bill Gates, Vladimir Putin, Margaret Thatcher, Marlon Brando, Mich Jagger, Michael Jordan, George Clooney, Lady Gaga, Bette Davis, Al Pacino, Monica Lewinsky, Audrey Hepburn i Michael Jackson – samo su neka od velikih svjetskih imena koje je legendarni voditelj intervjuirao.

Emisija je Kinga promovirala u zaštitno lice CNN-a i jednog of najpoznatijih novinara u SAD-u i svijetu. Tijekom više od dva desetljeća emitiranja emisija je bila najgledaniji program CNN-a. King je tu televizijsku kuću napustio 2011. godine. Bio je to potez za koji se očekivalo da će značiti i umirovljenje. No, nastavio je raditi sve do svoje smrti. Vodio je emisiju “Larry King Now”, koja se emitirala na televizijama Ora, Hulu i RT America. Činilo se da King nikad nije želio da se intervju završi.

Njegova kolumna u novinama USA Today, koja je do 2001. godine izlazila gotovo dvadeset godina, prikazivala je Kingov prepoznatljiv stil, a u kombinaciji s njegovim izgledom – prevelikim naočalama i tregerima – Kinga su učinili ‘zrelim’ za karikaturu. U poznatoj emisiji ‘Saturday Night Live’ 1990-ih godina glumio ga je Norm MacDonald, kanadski stand-up komičar, pisac i glumac.

Uz smisao za humor, Kingov je utjecaj očit i u današnjim generacijama podcastera, koji su počeli (namjerno ili ne) oponašati Kingov stil u intervjuima. “Dobar intervju – znate više nego što znate prije nego što počnete. Na kraju intervjua trebate otkriti da su se neka vaša mišljenja promijenila. Onaj koji intervjuira svakako mora biti i zabavljač”, rekao je Larry King 2018. godine za LA Times.

“Jednostavno volim to što radim. Volim postavljati pitanja, volim raditi intervjue”, jednostavno je to objasnio veliki Larry King.

Svoju je karijeru počeo kao DJ

Larry King rodio se 19. studenog 1933. godine kao Lawrence Harvey Zeiger u njujorškoj četvrti Brooklyn. Roditelji su mu bili židovski imigranti. Njegova majka Jennie (Gitlitz) Zeiger bila je iz Litve, a njegov otac Edward Zeiger iz Ukrajine. Edward je preminuo uslijed srčanog udara kad je Larry bio tek desetogodišnjak.

Jennie Zeiger tako je ostala s dva sina, Larryjem i mlađim Martyjem. Da bi uzdržavala svoju djecu, bila je prisiljena obratiti se socijalnoj skrbi. “Prije smrti oca bio sam dobar đak, ali nakon toga sam jednostavno prestao biti zainteresiran. Bio je to veliki, veliki udarac. Ali, na kraju sam tu ljutnju preusmjerio jer sam oca i majku želio učiniti ponosnima”, rekao je Larry King 2015. za Guardian.

Otac je imao veliki utjecaj na Larryja – usadio mu je smisao za humor i ljubav prema sportu. A nijedan sport Larry nije volio kao baseball. Odrastao je kao veliki navijač Brooklyn Dodgersa, a tim je nastavio pratiti i navijati za njega i nakon što se preselio u Los Angeles. Bio je stalan posjetitelj domaćih utakmica, a 2004. godine napisao je knjigu ‘Zašto volim baseball’.

Kingova karijera u medijima počela je 1957. godine. Tada se zaposlio kao DJ na radiju WAHR-AM u Miamiju. Tada je također donio odluku da promijeni prezime. “Ne možete koristiti ime Larry Zeiger. Previše je etničko, a ljudi to neće moći upamtiti ili slovkati. Treba vam bolje ime”, rekao mu je tada šef u postaji.

U svojoj autobiografiji koja je izašla 2009. godine King je napisao da nije imao vremena konzultirati se s majkom, jer je u eter išao za manje od pet minuta. “Na šefovom stolu je stajao otvoren Miami Herald. Vidio sam oglas preko cijele stranice za alkoholna pića King. Šef je spustio pogled i uzviknuo: King! Što kažeš na Larry King!?””

Godine 1971. uhićen je u Miamiju pod optužbom za krađu, što je dovelo do njegove suspenzije iz postaje i novina u kojima je radio. Iako su optužbe odbačene sljedeće godine, King nije ponovno angažiran, što ga je potaknulo da ode iz Floride i krene u Louisianu, gdje je radio kao slobodni novinar. Do 1978. godine King se vratio u Miami i postaju WIOD, u kojoj je bio zaposlen u trenutku uhićenja.

Iste godine, “The Larry King Show” pokrenut je kao kasnonoćna radijska emisija. Izvorno se emitirao u 28 gradova, a u sljedećih pet godina proširio se na čak 118 gradova. Emisija mu je poslužila kao odskočna daska za slavu, a 1982. osvojio je nagradu Peabody. Tri godine kasnije započeo je svoju sjajnu karijeru na CNN-u.

Niz propalih brakova

Njegova emisija na CNN-u premijerno je prikazana 1985. godine, a baš u to vrijeme King je ušao u ono što će se ispostaviti da je serija propalih brakova. Zajednica s Fradom Miller poništena je, a datum njegovog drugog braka s Annette Kaye nedostupni su javnosti.

Od 1961. do 1963. godine King je bio oženjen Alene Akins, s kojom se ponovno vjenčao 1967. godine. ‘Drugi’ pokušaj braka s Alene završio je razvodom 1971. godine. Između dva braka s Alene, King se skrasio ili pokušao skrasiti s Mickey Sutphin. Taj je brak trajao od 1964. do 1966. godine.

Razvodio se još dvaput – od Sharon Lepore, s kojom je bio u braku od 1976. do 1982. te Julie Alexander s kojom je bio u braku od 1989. do 1992. Potom je 1997. godine oženio svoju sedmu suprugu Shawn Southwick. Obred je održan u medicinskom centru UCLA. King je, naime, trebao biti podvrgnut operaciji na srcu. Zahtjev za razvod od Shawn King je predao 2019. godine zbog – nepomirljivih razlika.

 

Komentiraj