Pixabay

Velika panda više nije ugrožena vrsta

Velika panda, životinja koja je postala ikona konzervacijskog pokreta, više nije ugrožena vrsta, objavili su stručnjaci, prenosi Independent. U posljednjih 10 godina populacija velikih panda porasla je za više od 16%, a Međunarodna unija za konzervaciju prirode (IUCN) promijenila je status vrste sa ‘ugrožene’ na ‘ranjivu’.

Razlog povećanja populacije je konzervacijski program kineske vlade koji se fokusirao na obnavljanje šuma u kojima žive, uz dovoljnu opskrbu bambusom. Konzervacijska grupa WWF, čiji je simbol panda, ovu je vijest nazvala ohrabrujućom, ali dodala i kako se treba staviuti u kontekst opadanja populacije sisavaca, reptila, ptica i ruba od 52% u razdoblju od 1970. do 2010. godine.

IUCN je u svom izvješću upozorio da će klimatske promjene eliminirati više od 35% prirodnih staništa pandi u sljedećih 80 godina, što znači da će se porast u populaciji ove vrste potpuno okrenuti ukoliko se ne ulože veći napori u zaštiti šuma.

“Trendovi su pozizivni, populacija pandi raste, a staništa se oporavljaju”, rekao je za Independent dr. Ronald Swaisgood iz IUCN-a. Ipak, zabrinut je fragmentacijom staništa, koja uzrokuje izolaciju 33 manjih populacija pandi. Veliki napori ulažu se u spajanju staništa ili relokaciji pandi. Dodao je da bi pande mogle poptuno prosperirati ako imaju pristup odgovarajućem staništu.

Komentiraj