Veledrogerije ugodno iznenađene dogovorom s Vladom

“Moram priznati da smo iznenađeni iznosom”, izjavio je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg komentirajući dogovor Vlade i veledrogerija o isplati duga koji je postignut u srijedu.

”Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo što smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna.Sada je još obećano 3 7000 000. To znači da bi se obaveze prema ljekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana”, rekao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, prenio je RTL.

Herceg kaže kako bi to garantiralo redovitu opskrbu prema pacijentima. Smatra da Vlada i ministarstvo financija zna prepoznati trenutak kada treba riješiti problem.

”To nažalost u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine”, izjavio je Herceg.

Ljekarnama će se plaćati u 120 dana, bolnicama u 180 dama.Ljekarne su upozoravale Vladu na rapidni rast duga u zadnje vrijeme.

”Mi preko HUP koordinacije veledrogerija i preko Hrvatske gospodarske komore na mjesečnoj bazi obavještavamo i ministra financija i ministra Beroša o našim potraživanjima prema bolnicama. Osnovni je problem uvijek proces budžetiranja. Dugo godina je taj budžet isti, međutim troškovi liječenja i terapija su sve skuplji, ali to je
sve na dobrobit pacijenata”, rekao je Herceg.

Herceg je podsjetio da je Marić garantirao da će se sve obaveze u državi platiti. On vjeruje da će se Vlada držati dogovora. ”To nam osigurava nesmetano obavljanje naše osnovne djelatnosti”, kazao je Herceg.

”Medika je još prošli tjedan nastavila s redovitom opskrbom svih bolnica u Hrvatskoj, to je bio naš znak dobre volje na temelju uplate od prve milijarde kuna. Mi svaku uštedu u zdravstvenom resoru pozdravljamo, no niže cijene lijekova su stvar pregovora između HZZO-a i proizvođača lijekova”, rekao je Herceg.

Medika se ponudila za pomoć u pri reformi zdravstva, no Herceg naglašava kako je to stvar Vlade.

Vlada i veledrogerije dogovorile su se u srijedu o isplati duga za lijekove. ”Iznosi mjesečni će biti 600 milijuna kuna bolnice, 300 milijuna kuna ljekarne. Također, u šestom mjesecu kada planiramo rebalans proračuna, jer ove sve transfere, četvrti, peti i šesti mjesec, ćemo učiniti u okviru preraspojedele proračuna, a u šestom mjesecu računamo na rebalans proračuna i dodatnu injekciju koje će svesti rokove plaćanja bolnicama na 180 dana, ljekarnama 120 dana. Što plastično znači, iz perspektive mene kao ministra financija, više nas do kraja godine na ovim sastancima vidjeti nećete”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

‘Ovo je samo jedan korak, međutim vjerujem da smo na sigurnom putu koje će utemeljiti dvije stvari kada je ova tematika u pitanju a to je održivo financiranje i opskrba lijekovima, i drugo dugoročna reforma zdravstvenog sustava koja će omogućiti financijsku stabilnost. Dakle, veliki izazovi su pred nama”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentiraj