Vatrogascima 30 milijuna eura iz EU fondova

hina

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ)  u Otočcu čestitao svim vatrogascima Dan vatrogastva, posebno domaćinima koji obilježavaju 150 godina DVD-a Otočac,  a najavio je da će u vatrogasni sustav biti uloženo 30 milijuna eura iz fondova EU.

Otočac je treći grad u Hrvatskoj s organziranim vatrogastvom, nakon Varaždina i Siska.

Premijer Plenković je istaknuo da je zbog teške prošlogodišnje požarne sezone unaprijeđen sustav svih dijelova  zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti,  kako bi se požarna sezona i sve ostale ugroze za domaće stanovništvo i turiste dočekalo što kordiniranije i spremnije.

Ulaganjem dva milijuna kuna u Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje  opremljeno je situacijsko središte za bolju komunikaciju i odlučivanje i bolje funkcioniranje svih sastavnica nacionalne sigurnosti, od vatrogastva, DUZS-a, Civilne zaštite,  gospodarskih subjekata, privatnog i javnog sektora te organizacija civilnog društva i udruga, Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Crvenog križa, HAKOM-a te Odašiljača i veza, rekao je premijer Plenković.

Kako je dodao iz EU fondova u sustav će se uložiti 30 milijuna eura za nabavu 80 novih vatrogasnih vozila i  za sustave veza- telekomunikacijske i radijske, nabavu  čamaca, šatora, crpki i druge opreme. Od naknade za korištenje šuma u vatrogastvo će se usmjeriti 40 milijuna kuna, radi ujednačavanja opremljenosti dobrovoljnog vatrogastva, posebno tamo gdje nema profesionalnih postrojbi.

Dan vatrogastva, Dan sv. Florijana (4. svibnja)  svima je čestitao i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je za dobrovoljne i profesionalne vatrogasce rekao kako se „lani na terenu uvjerio da je riječ o herojima Hrvatske u miru“.   Zahvalio je na zaštiti građana, prirode, imovine od vatrene stihije, poplava, obilnog snijega i drugih nedaća pri čemu je spomenuo i pripadnike Hrvatske kopnene vojske, pilote, policajce, Gorsku službu spašavanja, civilne udruge te mještane.

Istaknuo je važnost  Zakona o sustavu domovinske sigurnosti,  te rekao kako je pred nama da se normativno uredi sustav koordiniranog djelovanja svih u izvanrednim situacijama, pa i namjenski organiziranih snaga  OS RH, rekao je Krstičević te je naglasio da „bez zajedništva nitko, ni vatrogasci, ni policija, ni vojska, ni DUZS, ni sustav Civilne zaštite s HGSS-om i Crvenim križem ne mogu obraniti narod od svih ugroza“.

I Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.

Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović.  Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje  Dragan Lozančić je između ostalog najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao “udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu”.

Predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović iscrpno su iznijeli stanje u vatrogastvu, te su izrazili zadovoljstvo što se redefinira vatrogasni sustav, da bi se izbjegla paralelna nadležnost između DUZS-a i vatrogasne zajednice.  Prema Popovićevom izvješću, prošle je godine bilo 21.000 izvanrednih događaja s 39.500 vatrogasnih intervencija, od čega je  tijekom požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada bilo 1574 požara s 59.777 hektara opožarene površine.

U sustavu je oko 680 milijuna kuna, od čega je 320 milijuna decentraliziranih sredstava, ostalo pune jedinice regionalne i lokalne samouprave, te u sustavu, prema Popovićevim riječima, nedostaje godišnje oko 145 milijuna kuna da bi sve sredine mogle razviti učinkovit sustav vatrogastva, posebno općine i gradovi s malim proračunima.

Sanader je Dan vatrogastva čestitao svima i u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Između ostaloga založio se i da odlazak vatrogasaca u mirovnu bude po istim kriterijima kao i za pripadnike HV-a i policije.

Za zasluge u vatrogastvu povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića dobilo je desetoro pojedinaca iz 10 županijskih vatrogasnih zajednica, a zlatnu, srebrnu i brončanu povelju za najpothvat u prošloj godini DVD Stupnik, te profesionalni vatrogasci Mario Debelić  s Mljeta i Marin Radoš iz Zadra. Dodjeljene su i nagrade pobjednicima za najbolji likovni i literarni rad iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije.

Komentiraj