VATIKAN – PEKING Ključna pitanja neriješena

epa

Povijesni sporazum između kineskog vodstva i Vatikana oko imenovanja biskupa postignut je bez poziva Pekingu da poduzme nešto po pitanju pritvorenih svećenika, objavili su izvori upoznati s Katoličkom crkvom.

Dogovor kojim je ispunjena dugogodišnja želja Vatikana da ima riječ u imenovanju kineskih biskupa postignut je prošle subote, no detalji nisu izašli u javnost.

Tri izvora upućena u taj privremeni sporazum kažu kako se njime nije dotaknulo pitanje desetaka pritvorenih svećenika i biskupa, od kojih su neki u starijoj dobi. To će biti tema nadolazećih inicijativa Vatikana, dodali su izvori. Peking ne daje previše jasnih informacija o njihovoj sudbini usprkos opetovanim zahtjevima Svete Stolice.

Izvor iz Vatikana otkrio je kako se još uvijek ne zna točan broj onih koji su pritvoreni.

Za neke od njih se strahuje da su umrli u zatvoru, prema tvrdnjama katoličkih svećenika i aktivista koji prate situaciju u Kini.

Ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi pregovore s Vatikanom, ni ministarstvo javne sigurnosti nisu još odgovorili na Reutersove upite za komentar, kao ni glasnogovornik Vatikana.

Odbor za pravdu i mir hongkonške biskupije u lipnju je priopćenjem prosvjedovao protiv novog pritvaranja biskupa Cui Tai iz provincije Hebei u travnju, pozvavši na oslobađanje svih “bezrazložno i ilegalno pritvorenih klerika”.

Upozorili su i na zatvaranje biskupa Baodinga Jamesa Su Zhimina. Su ima 86 godina i u pritvoru je od uhićenja u listopadu 1997., no detalji o njegovoj lokaciji i stanju nisu poznati.

“Stvarnost ovog sporazuma je mali korak, vrlo mali korak… ima još puno posla oko neriješenih pitanja”, naglasio je jedan klerik upoznat sa sporazumom.

Svećenici iz Hong Konga ističu kako je teško odrediti ukupnu brojku pritvorenih zbog netransparentnosti vlasti.

Oko 12 milijuna kineskih katolika podijeljeni su na podzemnu Crkvu koja je odana Vatikanu i Katoličko patriotsko udruženje koje je pod nadzorom države.

Sporazum je unio razdor u zajednice katolika diljem Kine. Neki strahuju da bi odluka Vatikana da preda veću kontrolu Pekingu značila snažniji nadzor, no drugi žele zatopljenje odnosa i izbjegavanje potencijalnog raskola.

“Ima mnogo drugih pitanja i konkretnih stvari koji se odnose na crkvena pitanja kojima se sada možemo baviti”, rekao je otac Federico Lombardi, bivši glasnogovornik pape koji je pratio pregovore.

“Činjenica da je postignut pozitivan rezultat daje nadu da će i drugi ići uslijediti i da može doći do napretka”, poručio je za talijansku katoličku novinsku agenciju SIR.

Uloga biskupa

Još jedno pitanje koje se mora riješiti, tvrde tri ista katolička izvora, jest pitanje buduće uloge i odgovornosti nekih od sedam biskupa koje je imenovala kineska crkva pod kontrolom središnjih vlasti, bez potvrde Vatikana, no koje je papa Franjo prihvatio kako bi otvorio put sporazumu.

Dvojica od njih sedam ranije su bili predmet vatikanskih istraga zbog tvrdnji da imaju supruge ili djevojke, tvrde izvori, što se protivi zavjetu celibata koji daju katolički svećenici.

Očekuje se da će oni preuzeti administrativne ili simbolične uloge i zadržati titule biskupa, no ne i ovlasti poput imenovanja svećenika.

Pod dogovorom Pekinga i Vatikana kineska vlada više neće imenovati biskupe bez potvrde Svete Stolice kojoj će biti dani kandidati izabrani od katoličkih zajednica i kineskih vlasti.

Komentiraj