Goran Stanzl/PIXSELL

Varga, ipak, nije odveden u Zatvorsku bolnicu

Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšega čelnika Dinama Zdravka Mamića  Franjo Varga, kojemu je osječki Županijski sud odredio istražni zatvor, nije odveden u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, kako je sud priopćio u srijedu, nego je nalog za njegovo sprovođenje povučen, priopćio je taj sud u petak.

 

Iako je u srijedu priopćeno da je na temelju prijedloga upravitelja osječkoga Zatvora, mišljenja i uputnice zatvorskog liječnika te po nalogu Županijskoga suda Varga spoveden u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, osječki Županijski sud u petak je izvijestio kako je povukao nalog za njegovo sprovođenje u zagrebačku Zatvorsku bolnicu radi pregleda i eventualne hospitalizacije.

Napominje se kako je nalog povučen jer je osječki Zatvor izvijestio Županijski sud da je “istražni zatvorenik Franjo Varga prekinuo štrajk glađu te je 7. studenoga 2018. počeo uzimati zatvorsku hranu i pismeno odbio hospitalizaciju u bolnici” pa zbog navedenih razloga nije odveden u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Bivšega policijskog informatičara Franju Vargu sumnjiči se da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca od njega tražio da bez ikakvih dokaza osudi jednog okrivljenika u tom postupku.
Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku nakon toga dostavio Zdravku Mamiću, koji ju je objavio na konferenciji za novinare 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga, Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.
Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Komentiraj