FaH

VARANJE NA TESTOVIMA: Istraga o problematičnom softveru proširena i na veće VW dizelaše

 U sklopu nove istrage američkih regulatora utvrđeno je da i Volkswagenova vozila s većim dizelskih motorima sadrže softver koji je dizajniran za varanje na testovima emisije štetnih plinova.

Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je da su obuhvaćeni automobili s 3-litrenim motorima proizvedeni od 2014. do 2016. godine. U novu istragu uključena su vozila Porsche, Audi i VW, što znači da se ona odnosi na najmanje 10.000 vozila.
VW niječe da ta vozila imaju softver koji vara na ispitivanjima štetnih plinova. Umjesto toga, kompanija tvrdi da automobili s 3.0-litrenim dizelskim V6 motorima “imaju softver koji nije adekvatno opisan u procesu prijave”. Volkswagen ističe da surađuje s EPA-om kako bi “razjasnio stvar”.
Iz Porschea ističu da su “iznenađeni” tvrdnjama EPA-e. “Do ove obavijesti, naše informacije su bile da je dizelski Porsche Cayenne u potpunosti usklađen”, navodi se u priopćenju.
EPA navodi da je istraga u tijeku. “VW još jednom nije uspio uskladiti svoje obveze sa zakonom koji štiti čist zrak za sve Amerikance”, rekla je Cynthia Giles, pomoćna administratorica istražne jedinice EPA-e.
EPA je otkrila da dizelski motori VW Touarega iz 2014., Porsche Cayennea iz 2015. te modela iz 2016. Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L i Q5 sadrže softvere koji varaju na testovima.
Ranije je EPA objavila da neka dizel vozila te tvrtke imaju softver koji na eko-testovima prikazuje znatno manju emisiju štetnih plinova nego inače, zbog čega VW-u u SAD-u prijeti kazna i do 18 milijardi dolara, a istragu je najavilo i niz drugih zemalja.
EPA je još početkom rujna objavila da 11 milijuna dizelskih vozila te tvrtke, proizvedenih u razdoblju od 2009. do 2015., imaju softver koji na eko-testovima prikazuje znatno manju emisiju štetnih plinova nego inače.  Zbog toga Volkswagenu u SAD-u prijeti kazna i do 18 milijardi dolara, a istragu je najavilo i niz drugih zemalja.

Prošlog mjeseca VW je u izvijestio o prvom kvartalnom gubitku u zadnjih 15 godina nakon uslijed visokih troškova zbog tog skandala.

 

Komentiraj