Vanđelić: “Radovi na obnovi moraju početi unutar tri mjeseca”

U Krapinsko-zagorskoj županiji nakon zagrebačkog potresa u ožujku oštećeno je ili uništeno 409 objekata, a stanovnici te županije nezadovoljni su dinamikom i brzinom obnove, prenosi HRT.

Na sastanku u Krapini zaključeno je da je u ovom trenutku najvažnije ubrzati proceduru podnošenja zahtjeva za obnovu. “Mogu samo konstatirati da su danas doneseni jasni i operativni zaključci i da u biti s današnjim danom kreće aktivna obnova potresnih oštećenja u našoj županiji”, rekao je Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica.

Kako bi se pomoglo građanima u podnošenju zahtjeva za obnovu, od ponedjeljka će u Donjoj Stubici početi s radom poseban ured Fonda i županije te će se uvesti i posebni brojevi telefona za informacije na kojima će raditi djelatnici za komunikaciju ureda i građana.

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije Damir Vanđelić istaknuo je kako su ovom odlukom doneseni jasni i operativni ciljevi koji bi svakako trebalo ubrzati cijeli proces podnošenja prijava i početka same obnove.

“Ja sam rekao da unutar tri mjeseca radovi moraju početi, znači, radovi na uklanjanju zgrada i radovi na obnovi moraju početi. Znam da je to izazovno, ali mislim da građani od nas to očekuju i to je moj glavni fokus”, kazao je Vanđelić  te napomenuo kako se javilo ukupno 285 građana sa zahtjevima, od toga je 105 zahtjeva koji se tiču ili uklanjanja zgrada ili konstrukcijske obnove, a ostali zahtjevi su za novčanu naknadu.

Predviđa se kako bi u Krapinsko-zagorskoj županiji najveći dio obnove trebao biti završen do kraja sljedeće godine, dok se za Grad Zagreb predviđa dugogodišnja obnova.

Komentiraj