UŽIVO: Najavljeno obraćanje Bidena, u Georgiji će se ponovno brojati glasovi

Amerikanci su u utorak, 3. studenog, izašli na birališta kako bi odlučili tko će biti sljedeći predsjednik, republikanac i aktualni predsjednik Donald Trump ili demokratski kandidat Joe Biden.

Izlaznost je najveća u povijesti, više od 150 milijuna Amerikanaca dalo je svoj glas. No, njih više od 100 milijuna glasalo je dopisno, pa se i u petak, 6. studenog, i dalje prebrojavaju glasovi.

Biden je, nakon Georgije, preuzeo vodstvo i u Pennsylvaniji i na korak je do Bijele kuće.

Tijek događaja u jutarnjim satima pratili smo OVDJE.

UŽIVO:

22:45 Državna tajnica Arizone Katie Hobbs kazala je kako trebaju prebrojati još 250 do 270 tisuća glasova.

22:30 Republikanci u Michiganu zatražili su saslušanje na kojem će od suda zatražiti da se pregledaju glasovi pristigli poštom.

22:10 Biden je dan proveo kući s obitelji i starijim savjetnicima, prateći rezultate i dobivajući novosti od kampanje, javlja CNN.

22:00 Bidenova prednost pred Trumpom se smanjila na 39.769 glasova u Arizoni.

21:50 Trumpova kampanja bira osobu koja će voditi pravne bitke po sudovima po državama i pred Vrhovnim sudom. Kako saznaje NBC, to će biti Dave Bossie, viši savjetnik u kampanji.

21:40 “Kako se bliži kraj brojanja, možemo gledati nove korake. S tako malom razlikom, doći će do prebrojavanja. Glasovi iz Georgije imaju velike uloge za cijelu zemlju. Nećemo dopustiti da nas debate ometu u poslu. Bit ćemo točni i obranit ćemo integritet izbora”, rekao je državni tajnik Georgije Raffensperger.

21:30 Donald Trump se oglasio priopćenjem.

“Vjerujemo da Amerikanci zaslužuju punu transparentnost pri prebrojavanju svih glasova. Ovdje se radi o integritetu cijelog našeg izbornog postupka. Od početka smo govorili da se moraju prebrojati svi legalni glasački listići i da se ne smiju brojati svi ilegalni, ali na svakom koraku smo nailazili na otpor Demokrata oko ovog osnovnog principa. Provjerit ćemo zakonitost svakog aspekta ovog izbornog procesa na sudu kako bi naši građani mogli imati povjerenje u svoju vladu. Nikad neću odustati od borbe za vas i ovu naciju”, stoji u priopćenju.

21:00 Republikanci iz Pennsylvanije zatražili su od Vrhovnog suda da se odvoje glasovi pristigli nakon izbornog dana.

Riječ je o dvije do tri tisuće glasova koji, prema dužnosnicima iz Pennsylvanije, ne mogu odlučiti izbore.

20:50 “Ovdje postoji neka vrsta suspregnutog veselja. Svima je jasno da je stvar riješena i da više nema mogućnosti za obrat. Zbog ludila koje je proželo Ameriku protekle četiri godine i zbog Trumpova opasnog nastupa sinoć, nitko to ne želi napraviti dok nije 110 posto sigurno da su izbrojani glasovi”, rekao je Telegramov dopisnik iz New Yorka Đivo Đurović za N1.

20:40 CNN je objavio projekcije u četiri ključne države. U svima vodi Biden.

Biden vodi u Pennsylvaniji za 13.410 glasova, odnosno 0,2 posto. To je za 0,1 posto više nego prije sat vremena. U Georgiji je Biden u vodstvu za 1561 glas. Ranije je razlika u korist Bidena bila 1858 glasova, manje od 0,1 posto. U Nevadi vodi za 20.137 glasova i njegova se prednost smanjila na 1,6 posto. Ranije je vodio za 22.076 glasova, odnosno 1,7 posto. U Arizoni Biden vodi za 43.779 glasova što je 1,4 posto, isto kao i prema ranijim podacima.

20:35 Trump ne prestaje s objavama na Twitteru. U ovoj se pita – gdje su nestali glasovi vojnika iz Georgije.

20:20 Izvori bliski Bijeloj kući za CNN su otkrili kako se Trumpovi viši suradnici polako, ali sigurno udaljavaju od njega. Jedan od ključnih savjetnika iz Trumpovog kabineta rekao je da su zabrinuti što će Trump napraviti kada shvati da je izgubio.

20:10 Večeras se očekuje obraćanje Joea Bidena, ali i Kamale Harris

19:40 U Pennsylvaniji je u međuvremenu još porasla Bidenova prednost. Sada ima 13.371 glasova prednosti, javlja CNN.

19:20 Okrug Clark u Nevadi objavio je da imaju za prebrojiti još 63 tisuće glasova. Nadaju se da će biti gotovi – do nedjelje.

19:03 Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njezin demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

„Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom“, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena „izabranim predsjednikom“.

Nancy Pelosi nazvala Bidena “izabranim predsjednikom”

19:00 Republikanac Mitt Romney oglasio se na Twitteru. Poručio je da Trump svojim izjavama da su izbori namješteni, a glasovi pokradeni šteti slobodi i demokraciji u SAD-u, ali i diljem svijeta.

08:50 CNN javlja kako nanoviji podaci iz Pennsylvanije pokazuju da Biden povećava svoju prednost koju će Trump teško dostići.

Zadnji podaci pristigli iz okruga Bucks pokazuju da je Biden dobio 1,732 glasa, a Trump 853. Biden je dobio 66 posto svih glasova u tom okrugu.

18:15 U novoj objavi aktualni američki predsjednik Donald Trump obrušio se na demokrate u Senatu. “S napadom radikalno lijevih demokrata na republikanski Senat funkcija predsjednika postaje još važnija”, napisao je na Twitteru.

18:00 Stanje po državama:

Pennsylvania (20 elektorskih glasova) – Biden vodi za 8.867 glasova – 98% glasova obrađeno

Georgia (16 elektorskih glasova) – Biden vodi za 1.585 glasova – 99% glasova obrađeno

Nevada (6 elektorskih glasova) – Biden vodi za 22.076 glasova – 91% glasova obrađeno

Arizona (11 elektorskih glasova) – Biden vodi za 43.779 glasova – 93% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) – Trump vodi za 76.737 glasova – 95% glasova obrađeno

17:45 Kako javlja CNN, prema posljednjim objavama iz Pennsylvanije, Biden je povećao prednost na 9746 glasova. Prednost demokratskog kandidata povećala se i u Nevadi i sad iznosi 22.076 glasova, odnosno 1,7% pred Donaldom Trumpom.

17:35 Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru.

“Evo što znamo. Moramo se vratiti na državnu razinu i vidjeti kako se ova baruština uopće pojavila. Guverner Wolf i Vrhovni sud grubo su narušili Ustav SAD-a. Moć određivanja tih regula i pravila nalazi se u zakonu. Oni su to ignorirali, ignorirali su Ustav.

Sad se sve svodi na brojanje kuća, a promatrači, koji su simbol integriteta i transparentnosti, skandalozno su isključeni. Pennsylvania je krenula nezakonitim putom i nadamo se da će Vrhovni sud to ispraviti.

Osim toga, ovi dopisni glasovi pristigli nakon izbornog dana, ilegalni su, točno kao što je predsjednik napominjao. Vrhovni sud je u izvanrednim okolnostima mogao odluku donijeti u samo nekoliko dana”, napisao je Trump.

17:25 Okrug Maricopa u Arizoni, državi koju su neki mediji poput AP-a već proglasili “Bidenovom pobjedom”, objavio je nove podatke o prebrojanim glasovima.

U ovom okrugu, koji uključuje među ostalim grad Phoenix, situacija je ovakva: Joe Biden – 972.570 glasova, Donald Trump – 912.115 glasova. Ova država donosi 11 elektorskih glasova.

16:51 “Svaki legalan glas treba brojati. Svaki nelegalan glas treba odbaciti. Ovo ne bi trebala biti kontroverzna izjava. I ovo nije pristrano. Slobodni i pravedni izbori temelj su naše demokracije”, napisala je kćer Donalda Trumpa Ivanka Trump, inače i njgeova savjetnica u Bijeloj kući.

16:50 Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger potvrdio je da će se u toj državi ponovno brojati glasovi. Obećao je transparentnost procesa, objavio je Guardian.

Joe Biden u Georgiji trenutno vodi pred Donaldom Trumpom za samo 1.579 glasova.

16:35 “Vidio sam predsjednikov govor sinoć i bilo ga je teško gledati. Predsjednikove optužbe o velikoj prevari i krađi izbornih glasova jednostavno nemaju osnove. Nisam upoznat sa značajnim propustima u ovoj državi. Neregularnosti postoje na svakim izborima, ali one se uglavnom odnose na šačicu glasova”, izjavio je republikanski senator iz Pennsylvanije Pat Toomey.

16:25 Donald Trump oglasio se na Twitteru komentirajući preokret u Pennsylvaniji. “Philadelphia ima pokvarenu povijest izbornog integriteta”, napisao je.

16:15 Pennsylvania je upravo objavila rezultate dodatnih 3.000 prebrojanih glasova u okrugu Bucks, prenosi Guardian.

Prednost Joea Bidena s tim je glasovima porasla na 6.737 glasova pred Donaldom Trumpom. Biden je tako preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji sa 0,1% više glasova od Trumpa.

16:00 Nakon što je Biden preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji, iz Trumpovog stožera poručuju – još nije gotovo.

“Izbori nisu gotovi”, poručio je savjetnik u Trumpovoj kampanji Matt Morgan u priopćenju i dodao: “Lažne procjene da je Joe Biden pobjednik bazirane su na podacima iz četiri države koje su daleko od prebrojavanja svih glasova i konačnog rezultata.” Spomenuo je i nepravilnosti u toj državi, ali nije navodio nikakve argumente.

15:50 Demokratski kandidat Joe Biden trebao bi se u poslijepodnevnim ili večernjim satima obratiti javnosti. CNN javlja da je u gradu Wilmingtonu sve spremno i za pobjednički govor, i za sve ostale opcije.

Komentiraj