UŽIVO: Biden na korak do pobjede, čeka se njegovo obraćanje

Amerikanci su u utorak 3. studenog izašli na birališta kako bi odlučili tko će biti sljedeći predsjednik, Joe Biden ili Donald Trump. Danas, u petak 6. studenog, i dalje se ne zna pobjednik. Biden, koji je bliže pobjedi, poziva na strpljenje i prebrojavanje svih glasova, a Trump je još u izbornoj noći proglasio pobjedu i ustvrdio da ga se vara. S optužbama o navodnoj krađi je nastavio i u četvrtak.

15:41 Biden će se obratiti javnosti

Demokratski kandidat Joe Biden trebao bi se u poslijepodnevnim ili večernjim satima obratiti javnosti.

Njegovi suradnici ističu da se točno vrijeme ne može znati. Ipak, sve je spremno u gradu Wilmingtonu i za pobjednički govor i za sve ostale opcije, piše CNN.

15:32 Philadelphia ima još 25.000 glasova za izbrojati

U najvećem gradu Pennsylvanije ostalo je još 25.000 glasova za izbrojati, objavili su gradski dužnosnici.

Brojanje će potrajati, kažu, jer se radi o glasovima koji trebaju dodatnu provjeru kako bi se utvrdilo da su legitimni, bilo da se radi o datumu prispijeća, ispravnosti podataka ili provjeri potpisa.

15:20 Zabranjeni letovi oko Bidenovog doma

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo uvela je privremenu zabranu leta iznad doma demokratskog kandidata Joe Bidena u Wilmingtonu u Delawareu.

Zabrana leta odnosi se na radijus od kilometar i pol, a letove su zabranili i na području oko centra Chase gdje se predviđa proslava i pobjednički govor demokratskog kandidata ako izbori pobjedu na ovim izborima, javlja CNN.

15:09 Biden nadmoćan u Philadelphiji

Nakon što je objavljeno da je Joe Biden prešao u vodstvo po broju glasova u Pennsylvaniji, stigli su prvi rezultati iz Philadelphije, najvećeg grada u toj državi.

Joe Biden u tom gradu ima 553.953 glasa, a Donald Trump 125.513.

U odnosu na pretdnu objavu Biden je dobio 27.396 glasova, a Trump 3.760.

Od sinoć je tako preobrojano još 31.671 glasački listić, javlja CNN.

14:53 Biden preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji

Demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je vodstvo u Pennsylvaniji, javlja CNN.

Dosad je tu prednost držao Donald Trump, i to za 18.049 glasova. Biden je nadoknadio tu prednost i poveo za 5.587 glasova.

Donald Trump ne može osvojiti drugi mandat ako ne osvoji 20 elektorskih glasova u Pennsylvaniji, i to neovisno o tome u koliko drugih država još pobijedi.

Njegove šanse o ostanku na mjestu predsjednika SAD-a ovise isključivo o razvoju situacije u ovoj državi.

14:12 Trumpovi i Bidenovi pristaše prosvjeduju ispred centara za prebrojavanje glasova

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa, neki i naoružani, pojačali su svoje prosvjede u znak potpore neutemeljenim Trumpovim optužbama o namještanju predsjedničkih izbora, dok se iščekuju rezultati preostalih saveznih država.

Demonstracije su bile većinom mirne, iako su se Trumpovi pristaše povremeno sukobljavali s protuprosvjednicima. Trump je rekao da su izbori pokradeni iako nema dokaza o izbornoj prevari.

U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, pristaše Trumpa okupile su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu.

Nekoliko naoružanih desničarskih skupina okupilo se ispred te zgrade dok su izborni povjerenici brojali glasove. Prosvjedi su ostali većinom mirni unatoč velikoj napetosti.

Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio desničarski voditelj Alex Jones.

Policija je intervenirala nakon što su tog muškarca i njegovu manju skupinu protuprosvjednika okružili Trumpovi aktivisti, naveo je svjedok za Reuters. Nema informacija o ozlijeđenima.

“Pokušavaju ukrasti izbore, ali Amerika zna što se dogodilo i uzvraća udarac”, rekao je Jones oko 300 okupljenih. “1776. je odgovor na 1984.”, dodao je Jones smjerajući na američku Deklaraciju o neovisnosti i distopijski roman Georgea Orwella.

Prosvjedi su raštrkani, manji i većinom mirni od izlaska Amerikanaca na birališta u utorak.

Pristaše Bidena koriste slogan “prebroji svaki glas” i govore da će cjeloviti i točni rezultati u preostalim ključnim državama pokazati da je bivši potpredsjednik osvojio potrebnih 270 elektora za pobjedu.

Trump je više puta navodio, bez ikakvih dokaza, da je glasanje poštom podložno prevari iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetkost na američkim izborima.

Obje strane održale su skupove u Philadelphiji u četvrtak gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove koji će odlučiti o ključnih 20 elektora Pennsylvanije.

U Philadelphiji je policija objavila da je uhitila jednog muškarca i zaplijenila oružje u sklopu istrage navodno planiranog napada na kongresni centar.

Osim tog incidenta bilo je manje sukoba, a više slavljeničkog duha, ali ih je nadzirao veliki broj policajaca.

Trumpovi aktivisti mahali su zastavama i nosili transparente “Glasanje završava na izborni dan” i “Žao nam je, birališta su zatvorena” dok su Bidenovi pristaše plesali iza barikade na drugoj strani ulice.

“Nećemo dopustiti zastrašivanje onih koji prebrojavaju glasove”, rekao je umirovljeni socijalni radnik Bob Posuney, 70-godišnji Bidenov pristaša odjeven u majicu s natpisom “prebroji svaki glas” dok je odjekivala pjesma “What’s Going On” Marvina Gayea.

Stotinu Trumpovih pristaša okupilo se u Harrisburgu na stepenicama zgrade Kapitola u Pennsylvaniji u četvrtak navečer u sklopu demonstracije “Zaustavite krađu” koju je organizirao konzervativni aktivist iz Virginije.

U Milwaukeeju se oko 50 Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade u kojoj se obrađuju glasovi. Puštali su country glazbu, mahali zastavama i nosili transparente “namješteno” i “ponovno prebrojavanje”.

Desetak protuprosvjednika pristiglo je sat vremena kasnije i skandiralo “Black lives matter” i “recite njihova imena”, misleći na žrtve policijske brutalnosti. Drugi su bacali jaja na Trumpove pristaše iz prolazećih automobila.

Najmanje 400 prosvjednika okupilo se ispred izbornog odjela okruga Clark u Las Vegasu. Orile su se domoljubne pjesme i mahalo se američkim zastavama i divovskim Trumpom. Biden tijesno vodi u Nevadi, a glasovi se nastavljaju prebrojavati.

U Washingtonu je povorka automobila i bicikala u organizaciji aktivista iz skupine Shutdown DC prošla kroz ulice prijestolnice i prosvjedovala protiv “Trumpovog napada na demokratski proces i onih koji mu to omogućuju”.

Facebook je uklonio brzo rastuću skupinu u kojoj su Trumpovi pristaše koristili izrazito nasilnu retoriku, a i ostale društvene mreže bore se protiv neutemeljenih tvrdnji i reagiraju na potencijalno nasilje.

“Ovdje sam večeras zbog budućnosti moje zemlje”, rekao je Mitchell Landgraf, 21-godišnji građevinski radnik koji je glasao za Trumpa.

14:03 Stanje po državama

Pennsylvania

 • Donosi 20 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 18.049 glasova
 • 95% glasova obrađeno

Georgia

 • Donosi 16 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 1.096 glasova
 • 99% glasova obrađeno

Nevada

 • Donosi 6 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 11.438 glasova
 • 89% glasova obrađeno

Arizona

 • Donosi 11 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 47.052 glasova
 • 90% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina

 • Donosi 15 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 76.737 glasova
 • 95% glasova obrađeno

13:30 U Georgiji ostalo još 8.197 glasova za prebrojati

Šef glasačkog odbora u Georgiji Gabriel Sterling javio se u emisiju Good Morning America i rekao da im je preostalo još 8.197 dopisnih glasova za prebrojati.

Joe Biden trenutno vodi za 1,097 glasova.

Sterling je naglasio da su ima danas stigli glasovi iz vojske i međunarodnih misija te da će poštujući zakone države polako i točno prebrojati svaki glas.

12:43 Trumpovci okrenuli leđa Foxu

Trumpovi pristaše dijem Amerike više ne vjeruju Fox Newsu, medijskoj kući u vlasništvu Ruperta Murdocha, koja je proteklih godina bila veliki saveznik američkog predsjednika, piše Guardianova novinarka Lois Beckett.

Naime, Fox News već danima daje prednost Joe Bidenu u broju elektorskih glasova što jako frustrira Trumpove simpatizere.

Smatraju da je Fox okrenuo leđa Trumpu te da prikazuju “lažne brojke”.

12:24 Novi rezultati u Philadelphiji za najviše dva sata

Novi rezultati prebrojanih glasova u Philadelphiji trebali bi stići kroz sat ili dva, potvrdio je gradski dužnosnik za CNN.

Istaknuo je da se broji dugo jer ne žele propustiti nijedan glas, kao ni napraviti neku grešku. “Primili smo oko 360.000 dopisnih glasova. Izbrojali smo nešto više od 306.000 i još ih je ostalo oko 50.000”, rekao je Al Schmidt dodajući da ni u tom periodu neće vjerojatno stići sve prebrojati.

Philadelphia je najveći grad Pennsylvanije koja bi mogla odlučiti o ovim izborima. Dopisni glasovi zasad su više bili na Bidenovoj strani.

 

11.45 Brojanje glasova uz pridržavanje epidemioloških mjera

Da je neko drugo vrijeme, posao članova biračkih odbora ne bi bio nešto posebno, ali na ovim američkim predsjedničkim izborima u njih su uprte oči cijele nacije i svijeta.

Brojači glasova s maskama na licima i rukavicama na rukama stoje nad stolovima, verificiraju i broje glasove koji će presuditi ishod tijesne bitke između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Svijet ih promatra, kao i, naravno, članovi kampanje obojice kandidata zajedno s njihovim timovima odvjetnika. Ulozi ne mogu biti veći.

Okupio se veliki broj novinara iz cijelog svijeta kako bi zabilježili povijesni trenutak.

Ali često se nije imalo što vidjeti, samo radnici koji mirno i sigurno obavljaju svoj posao, opušteno odjeveni i ponekad sa identifikacijskim iskaznicama oko vrata.

Probili su se kroz brdo listića poslanih poštom, što je bila poželjna metoda za mnoge birače u pandemiji koronavirusa. Provjeravali su njihovu valjanost, a zatim ih razvrstali i unijeli u strojeve za prebrojavanje.

Broj glasova poslanih poštom razlog je što se više puta upozoravalo da će biti potrebno više vremena i strpljenja za prebrojavanje glasova, što se pokazalo točnim.

U nekim gradovima, uključujući Philadelphiju, prosvjednici su se okupili ispred izbornih centara, a Trumpov tim, bez ikakvih dokaza, optužuje za prevaru kako mu pobjeda klizi iz ruku.

Osjeća se pritisak

Nekolicina prosvjednika okupila se u četvrtak u Atlanti u Georgiji, najvećem gradu na američkom jugu i rodnom gradu Martina Luthera Kinga.

Georgia je neočekivano postala epicentar pažnje nakon što je Biden ostvario iznenađujuće dobar rezultat u republikanskom uporištu i ozbiljno zaprijetio osvajanju 16 elektora te države.

Ako Biden osvoji Georgiju, u kojoj je od maloprije u vodstvu, postat će prvi demokratski kandidat koji je u 28 godina osvojio tu saveznu državu. Posljednji put to je pošlo za rukom Billu Clintonu 1992.

Ipak, vladala je opuštena atmosfera dok su se radnici fokusirali na posao u dvorani koja je inače dom košarkaškom klubu Atlanta Hawks.

Dužnosnici su branili radnike od pokušaja da se zasjeni cijeli proces.

Gabriel Sterling, dužnosnik iz Georgije koji nadzire organizaciju izbora, govorio je o maloj razlici između dvojice kandidata i poručio da su “svjesni te činjenice”.

“I članovi biračkih odbora osjećaju taj pritisak. Oni razumiju. Naporno rade”, rekao je Sterling.

“Skidam im kapu jer moraju prolaziti kroz ovaj proces i biti pod ovakvim povećalom.”

Istaknuo je da nema nikakve izborne prijevare.

Osjećam se sigurno

U području Las Vegasa, kockarskoj meki, radnici s rukavicama i odvojeni staklom, unosili su biračke listiće u brojila. To je jedan u nizu koraka za provjeru glasova.

Nekolicina prosvjednika okupila se u četvrtak u Nevadi, još jednoj državi u kojoj se vodi tijesna utrka.

Joe Gloria, izborni dužnosnik za okrug Clark, činio se pomalo uznemiren dok je objašnjavao novinarima koliki im je posao preostao, govoreći kroz masku.

Iako glasanje može izgledati naporno i dosadno, zapravo vlada velika napetost.

Novinari su ga pitali za prosvjede u srijedu navečer i osjeća li se sigurno.

“Mogu vam reći da su moja žena i moja majka jako zabrinute za mene, ali sigurni smo ovdje”, rekao je Gloria.

“Osjećam se sigurno. Bit ćemo ok. Nastavit ćemo prebrojavati i nećemo dopustiti nikome da nas spriječi u toj dužnosti”.

11:44 OESS: Nema dokaza o nepravilnostima na izborima

Glasnogovornica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), međunarodnih izbornih promatrača koja nadzire i izbore u Americi, za BBC je rekla da nema dokaza o prevari na izborima, odgovarajući na optužbe Donalda Trumpa.

“Nismo našli nikakve dokaze koji bi ukazivali nasustavne nepravilnosti”, rekla je Katya Andrusz.

11:30 stanje glasova po državama

Pennsylvania

 • Donosi 20 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 18.229 glasova
 • 95% glasova obrađeno

Georgia

 • Donosi 16 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 917 glasova
 • 99% glasova obrađeno

Nevada

 • Donosi 6 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 11.438 glasova
 • 89% glasova obrađeno

Arizona

 • Donosi 11 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 47.052 glasova
 • 90% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina

 • Donosi 15 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 76.737 glasova
 • 95% glasova obrađeno

 

11:00 Drugi mandat za Trumpa sve dalji

Demokrati se nadaju da su osvojili Georgiju jer ako je to slučaj, Bidenu vjerojatno više ne treba nijedan drugi glas.

Trump si pak ne može priuštiti izgubiti Georgiju koja donosi 16 elektorskih glasova, ako se želi nadati drugom predsjedničkom mandatu.

Bez Georgije i Pennsylvanije Trumpov san o 270 elektorskih glasova postaje nemoguć kao i šanse za drugi mandat.

 

10.35 Joe Biden prestigao Trumpa

preuzeo je vodstvo u ključnoj državi Georgiji. Ako tako ostane i kad se prebroje svi glasovi, to će značiti da ima dovoljno kako bi proglasio pobjedu.

Obzirom da su AP i Fox News proglasili da je Biden dosad osvojio dovoljno država za 264 elektorska glasa, a Georgia nosi njih 16. To znači da bi Biden u slučaju pobjede u Georgiji imao nedostižnih 280 elektorskih glasova, što znači da mu više ništa od toga ne treba za pobjedu.

10:22 Razlika glasova u Georgiji pala ispod 500

Brojanje glasova u Georgiji je nastavljeno, a Trump sada bježi Bidenu za samo 463 glasa, javlja NYT.

 

9:20 Trump se ponovno oglasio na Twitteru 

Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru i ponovno posumnjao u regularnost američkih predsjedničkih izbora.

“Tvitter je izvan kontrole!”, poručio je Trump u jednom tvitu.

U dugom je upozorio da bi izbori u Georgiji mogli Senat prevagnuti na stranu demokrata, ako on ne bude izabran za predsjednika.

Tvitao je i o nelegalnim glasovima, a Twitter sve češće upozorava na njegove tvitove, kazavši da mogu sadržavati pogrešne informacije o izborima.

9:06 U Georgiji razlika između Trumpa i Bidena u oko 600 glasova

Guardian javlja da razlika između Trumpa i Bidena u Georgiji iznosi tek oko 600 glasova.

8.11 U pet presudnih država razlika između Trumpa i Bidena manja od jedan posto

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s oko 18 tisuća glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glsova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11,5 tisuća glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razilke u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Tijekom noći Američka poštanska služba, u skladu s nalozima lokalnih sudova,  pretraživala je svoja skladišta u tim saveznim državama kako bi izdvojila sve dopisne glasove poslane zaključno s danom izbora i proslijedila ih izbornim komisijama.

Demokratski predsjednički kandidat Biden, prema procjenama američkih medija,  vodi u broju elektorskih glasova pred sadašnjim predsjednikom Trumpom i ima između 253 i 264 elektora ovisno o procjeni pojedinog medija je li ‘osvojio’ Arizonu ili ne.

Trump ima 214 elektorska glasa i u toj procjeni američki su mediji jedinstveni.

Za pobjedu na američkim izobrima potrebno je osvojiti 270 elektora.

Biden je kandidat koji je u povijesti američkih predsjedničkih izbora osvojio najviše glasova premašivši sa 72 miljuna glasova rekord prethodnog predsjednika Baraka Obame od 69 milijuna.

Na izborima je glasalo oko 160 milijuna Amerikanaca.

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

“Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio”, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja.

A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

“Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači”, rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

“Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali”, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”.

Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega.

Neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale su prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore”.

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

“Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima”.

 

7.41 Trenutno stanje glasova u ključnim državama

Ovo je trenutno stanje glasova, prema AP-u:

U Georgiji vodi Trump, ali mu se prednost smanjuje iz minute u minutu. Donald Trump – 49.4%, Joe Biden – 49.4%. Prebrojano 99 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova.

U Pennsylvaniji vodi Trump, ali mu se prednost smanjuje iz minute u minutu. Donald Trump – 49.6%, Joe Biden – 49.3%. Prebrojano 95 posto glasova. Država nosi 20 elektorskih glasova.

U Nevadi  vodi Biden. Joe Biden – 49.4%, Donald Trump – 48.5. Prebrojano 89 posto glasova. Država nosi 6 elektorskih glasova.

U Sjevernoj Karolini vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojano 94 posto glasova. Država nosi 15 elektorskih glasova.

7:10 Bidenu za pobjedu treba samo Pennsylvania

Osvoji li Biden Pennsylvaniju, koja nosi 20 glasova elektora, izbori su gotovi i on je novi predsjednik SAD-a. U tom slučaju Trump može dobiti sve ostale države, ali to mu neće biti dovoljno, jer će Biden biti debelo iznad potrebnih 270 glasova za pobjedu.

 

6.50 Biden ima 264 elektorska glasa, Trump 214

Trenutno stanje: Od 270 potrebih za pobjedu, Biden je na 264 elektorska glasa (73,472,708 glasova), Donald Trump 214 (69,614,364 glasova). U Georgiji tijesno je vodstvo Donalda Trumpa s 49,4 posto, dok je Joe Biden na 49,36 posto.

2.14 Trump nanizao silne optužbe za izbornu krađu

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

“Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio”, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja.

A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

“Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači”, rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

“Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali”, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”.

Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega.

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore”.

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova.

Tako mu prednost u ovom trenutku u Georgiji iznosi samo tri tisuće glasova, a u Pennsylvaniji, gdje je jučer vodio i sa 700.000 glasova razlike, svedena je na samo šezdesetak tisuća.

Očekuje se da će ti brojevi nastaviti ići u Bidenovu korist jer preostali listići iz krajeva koji glasaju za demokrate.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

“Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima”.

Komentiraj