HINA/ Milan ŠABIĆ/

KOMEMORACIJA ZA OLIVERA “Bio si jedan jedinstven”

Komemoracija u čast istaknutom glazbenom umjetniku Oliveru Dragojeviću započela je u 11 sati u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na komemoraciju je stigao i državni vrh na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. U Split su stigli i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U splitskom HNK je otvorena i Knjiga žalosti.

TIJEK DOGAĐAJA

11:45 Dugi aplauz ispunio je splitski HNK, nakon čega su svi prisutni uglas otpjevali Oliverovu pjesmu ‘Vjeruj u ljubav’

11:40 Ministarstvo obrane priopćilo je kako će u ispraćaju Olivera Dragojevića sudjelovati dva ratna broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik.

11:32 “Oliver, najslavniji najveći. Ima jedna priča koju ću imat do kraja života. Kad je Oliveru pozlilo prije deset godina i govore mu – čuvaj se, pazi šta radiš i onda jedan čovik je reka – Olivere, čuvaj se ako nam odeš ti onda smo propali.  Oliver je … sve smo rekli, ništa nismo rekli.  Rekao je da je on na svom brodu i kapetan i sluga, a svi koji smo mu prijatelji znamo da je to istina u svim segmentima života. Prvi, a za sebe uvijek zadnji. Ja bih želio reći svom kapetanu da je sve kako triba i da je sve ovo more samo za te”, rekao je Gibonni u suzama.

11:30 “Dragi prijatelji, ima jedna slika od prije dvije godine. Zima. Oliverova kuća. Prva vrata, prvi susid je ribarnica. S druge strane jedna konoba zove se Ribar i gledam ga kako se veže. Zima, strašna bura. Veže se i on i sinovi. Nosi kesu s ribom što su uvatili. To je ta slika koju želim podijelit s vama. Njegovo rodno misto. Kuća, familija, njegovo more. Di je tu muzika? Slika je puna muzike. I Stine i Nokturno i Cesarica i Moj lipi anđele”, ispričao je vidno potreseni Zlatan Stipišić Gibonni.

11:27 Tomislav Mrduljaš, direktor Splitskog festivala svoj je govor napisao, jer, kaže, o Oliveru bi mogao pričati danima. “Nisi volio izgubiti. Ako bi izgubija tražio bi odma revanš i na kartama i balotama. Sad nama nisi dao revanš”, kazao je. “Krenija si na osvajanje svita… i osvojija si ga. Ostavija si neizbrisiv trag, trag u beskraju”, poručio je.

11:23 “Svojim djelovanjem je postao svojevrstan dalmatinski spomenik. Ljudi su putovali stotine kilometara da bi ga vidjeli i čuli. Split i Vela Luka moraju biti ponosni. Bio je svjetionik Dalmaciji. Ovaj grad je tvoj i bit će tvoj zauvijek. Tebi dragi Oli, tebi koji si toliko volio ovu zemlju, ovo more, ovaj grad i ove ljude, nek ti je laka zemlja i mirno more”, zaključio je Bratoš.

11:20 “Bez obzira u kojeg boga vjerujemo, kojem se Bogu molimo, ili ne molimo, svi se osjećamo isto ovih dana. Ujedinjeni u boli. Moć je samo onih najvećih da nas ujedine u bolu i u radosti. Nema veze kojim ste se stilom glazbe bavili, Oliver je bio maestro. Sjećam se ljeta 1991. kad smo radili pjesmu ‘Moja domovina’, kad smo se dogovarali tko će prvi započeti i završiti pjesmu ‘Moja domovina’. Odgovor je bio: onaj najveći, a to je Oliver”, rekao je Nikša Bratoš.

11:15 Puštena je potom Oliverova pjesma ‘Brod u boci’, koju je pratio Stjepan Hauser. “Znaš prijatelju, danas nam je najteži dan u životu. Mnogi su prijatelj ostali iza tebe”, rekao je Fiamengo i najavio kako će se nekoliko prijatelja oprostiti od Olivera.

11:10 Prvi je govorio Jakša Fiamengo, pjesnik i akademik. “Mogao si još biti s nama… ustvari ti si s nama, u našim srcima, u svakom pozdravu. Split je tvoj kao i Vela Luka. Bio si jedan jedinstven, nitko te ne moze nadmašiti. Bio si duhovit, pun duha. Takav ćeš ostati u našem pamćenju, takav ćeš ostati s nama zauvijek”, kazao je.

11:05 Komemoracija je počela klapska izvedba pjesma ‘Moj galebe’

11:00 Na komemoraciju su stigle brojne glazbene zvijezde, poput Severine i Doris Dragović

Ispraćaj Olivera Dragojevića biti će u 18:50 sati preko Rive sve do Lučke kapetanije, gdje će se u 19.50 sati lijes ukrcati u katamaran za Velu Luku, u kojoj će se u srijedu u 18 sati na mjesnom groblju sv. Roka po lokalnim običajima obaviti pogreb.

FaH/ Denis CERIĆ

Preminuo u nedjelju u splitskoj bolnici

Podsjetimo, Dragojević je preminuo u nedjelju u splitskoj bolnici nakon jednogodišnje borbe s rakom pluća. Vlada Republike Hrvatske proglasila je utorak, 31. srpnja, Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića. Nacionalne zastave na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i lokalne samouprave bit će spuštene na pola koplja. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban jučer je kazao kako će Oliver Dragojević biti proglašen počasnim građaninom.

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića održat će se u srijedu u 18 sati u Veloj Luci.

Oko 500 brodica s otoka Hvara i Visa okupit će se u utorak navečer između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odali počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vela Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom glazbeniku.

Brodice koje budu okupljene između luke Hvar i Paklenih otoka trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude prolazio pored Hvara, rekli su Hini iz te Građanske inicijative.

Katamaran s lijesom Olivera Dragojevića, koji će iz Splita isploviti u utorak u 19,50 sati, ploveći prema Vela Luci na Korčuli, blizu Hvara bi mogao stići oko 20,30 sati kad je zakazano okupljanje brodica s Hvara i Visa.

Komentiraj